Category: Games (Page 1 of 5)

Unstable Unicorns Review

Bouw een eenhoorn leger. Verraad je vrienden. De eenhoorns zijn je vrienden nu.
Je start met een baby eenhoorn in je stal. ZO SCHATTIG!
Maar raak niet teveel gehecht, omdat baby eenhoorns niet veilig zijn in dit spel! Er zijn meer dan 20 magische eenhoorns om te verzamelen, allemaal met hun eigen speciale krachten. Bouw je eenhoorn leger zo snel als dat je kunt, of word vernietigd door je zogenaamde vrienden. Zoek wraak of bescherm je stal door je magie te gebruiken! Klinkt makkelijk? Niet zo snel. Iemand kan een Neigh kaart hebben en kan het spel in waanzin drijven. De eerste persoon die zijn eenhoorn leger compleet maakt zal benoemd worden tot de rechtmatige heerser van alles wat magisch is. In ieder geval tot het volgende potje. Veel geluk.

Korte uitleg van het spel
Het doel van het spel is om 7 eenhoorns in je stal te hebben. Je kunt je eigen stal sterker maken, je kunt die van een ander zwakker maken, maar anderen kunnen jouw stal ook verzwakken door bijvoorbeeld je alleen maar panda’s in je stal te laten hebben.

Hoe goed is het spel op te bergen zodat je niet hoeft beginnen met uitzoeken en de onderdelen netjes blijven?
Erg makkelijk. Er is (stevige) doos waar ruimte is voor de kaarten. Wij hebben er zelf twee uitbreidingen bij in zitten, echter is er niet genoeg ruimte om meer uitbreidingen in de doos erbij te doen.

Wat is de kwaliteit van de onderdelen?
Het zijn goede normale kaarten. De afbeeldingen die erop staan zijn relatief geïnspireerd maar mooi afgebeeld.

Hoe makkelijk is het spel te leren?
Vrij makkelijk. De eerste ronde duurt naar onze ervaring wel wat langer omdat men wat meer nadenkt in wat er mogelijk is en probeert een vorm van tactiek te bedenken. Maar het is simpelweg een spel met het beste maken van wat je krijgt en hoe lief de tegenspelers zijn om te winnen.

Wat is goed aan het spel en wat is minder?
Het is voor mij een origineel concept wat ik nergens anders gezien heb. Een spel waarbij je zeker lacht met elkaar en voor jong en oud is. Echter is het spel zelf weinig vernieuwend vind ik zelf. De uitbreidingen voegen wel weer iets aan vernieuwing toe, maar vaak is het niet vernieuwend genoeg om te zeggen dat het minpuntje ermee opgepakt wordt.

Wie zou dit spel leuk vinden?
Als je houd van pesten, exploding kittens en eenhoorns zit je wel goed. Het is een spel voor jong en oud en wat mij betreft wel een partygame. Helaas heb je teveel ruimte in je stal nodig om met veel mensen te spelen.

Wat is mijn cijfer?
6.5

Algemene gegevens:
3-8 spelers
Leeftijd 14+
30-45 min
Jaar van uitkomst 2017


Wat vind jij van dit spel? Laat gerust een comment achter.

New York 1901 Review

New York City in 1901, een nieuwe constructievisie krijgt steeds meer de overhand. Vanwege ruimtegebrek worden steeds meer hoge torens gebouwd waardoor elke vierkante meter optimaal gebruikt kan worden. Oude gebouwen worden gesloopt om plaats te maken voor moderne woontorens en land wordt massaal opgekocht om nieuwere en hogere wolkenkrabbers neer te zetten. Het is niet alleen een kwestie van meer woonruimte, het is een kwestie van prestige. Wie lukt het om het mooiste, hoogste, meest prestigieuze gebouw te bouwen?

Korte uitleg van het spel
In New York 1901 probeer je de beste locaties te kopen zodat je er je beste gebouwen kunt neerzetten. Je begint klein, maar hoe meer je bouwt, hoe groter je kunt bouwen. Je breekt oude gebouwen af, om ruimte te maken voor grotere, betere woningen. Extra veel punten worden verdient wanneer je de meester wolkenkrabber kan bouwen.

Hoe goed is het spel op te bergen zodat je niet hoeft beginnen met uitzoeken en de onderdelen netjes blijven?
Netjes. Elke speler heeft zijn eigen vakje met de gebouwen en de poppetjes (torens) zitten apart in de doos, net als de kaarten. Ze hadden wellicht wel extra vakken kunnen maken per speler voor hun bouwers waardoor het beter in de doos zou passen, maar het is absoluut niet slecht op te bergen.

Wat is de kwaliteit van de onderdelen?
Simpel maar effectief. Je hebt plastic bouwers en looptoren, je hebt vrij kleine kaarten en de rest is van karton gemaakt. De print is simpel, maar niet persé saai of lelijk.

Hoe makkelijk is het spel te leren?
De valkuil in dit spel is dat je geneigd bent om te hard na te denken over toekomstige beurten waardoor je lang naar het bord aan het staren bent zonder te weten wat je moet doen. Als je gewoon begint en gewoon rolt met wat je kan, zul je dit spel erg snel door krijgen en is er niets moeilijks aan.

Wat is goed aan het spel en wat is minder?
Ze hebben nagedacht over minder spelers door kavels te verwijderen, een idee dat zeker goed werkt. Ik vind het minder leuk dat er moeilijk vooruit te plannen is. Je weet nooit welke kavels te koop zullen zijn, en of een van je tegenstanders dezelfde kavel eerder kan kopen.

Wie zou dit spel leuk vinden?
Er zit geluk in (welke kavels er beschikbaar komen) een hoop planning en vooruit denken om zodoende betere gebouwen te kunnen plaatsen. Het is een vrij rustig spel met redelijk weinig spanning.

Wat is mijn cijfer?
6.5

Algemene gegevens:
2-4 spelers
Leeftijd 8+
30-60 min
Jaar van uitkomst 2015


Wat vind jij van dit spel? Laat gerust een comment achter.

Quacks of Quedlinburg (Kwakzalvers van Kakelenburg)

In de kwakzalvers van Kakelenburg zijn de spelers de kwakzalvers die ieder hun eigen geheime toverdrank maakt door ingrediënt na ingrediënt toe te voegen. Wees voorzichtig met wat je toevoegt, want een snufje teveel van dit of dat zal de hele drank verpesten!

Korte uitleg van het spel
In Quacks of Quedlinburg ben je een mix aan het maken in je toverketel. Je probeert zoveel mogelijk ingrediënten toe te voegen en de ketel vol te maken zelfs, maar daarnaast moet je oppassen niet teveel van de verkeerde ingrediënten toe te voegen welke de pot doen exploderen. Elke plek die je eindigt, elke ingrediënt die je toevoegt, alles maakt uit om punten te scoren waarmee je aan het einde kunt winnen.

Hoe goed is het spel op te bergen zodat je niet hoeft beginnen met uitzoeken en de onderdelen netjes blijven?
Matig. Op zich hebben elke kleur ingrediënt zijn eigen ziplock om in opgeborgen te worden, maar om daar vanuit te spelen is zeer vervelend. De verschillende markers van een speler kunnen los door de doos vliegen en ze hadden gemakkelijk een betere indeling kunnen maken in de doos, in plaats van 2 vlakken.

Wat is de kwaliteit van de onderdelen?
De borden hebben een grappige vorm die toevoegt aan het gevoel dat je een toverdrank aan het maken bent. Er zit voor elke speler een zak bij welke in eerste instantie goed aanvoelt. Echter hadden ze voor de fiches die gebruikt worden als ingrediënten een betere oplossing kunnen vinden. Naast dat vooral wanneer de zak redelijk leeg is de fiches in de hoeken gaan zitten, heb ik gemerkt dat met het spelen van het 4e spel de fiches al hun print verliezen. Als iemand maar een beetje last heeft van klamme handen, zullen de fiches snel beschadigen. Hier zijn wel oplossingen voor door van een losstaande partij plastic fiches te kopen, maar het is jammer dat de makers zelf niet deze optie standaard hebben gemaakt.

Hoe makkelijk is het spel te leren?
Het spel is absoluut niet moeilijk om te leren. Als je even een ronde speelt (van de 9) weet je al wat de bedoeling is en hoe het spel werkt. Je kunt een tactiek proberen te spelen door specifieke ingrediënten toe te voegen aan je zak, alleen blijft er ook een grote geluksfactor in het spel omdat je niet de verkeerde fiches moet trekken.

Wat is goed aan het spel en wat is minder?
Het is creatief, voor mij een uniek concept en je hoeft niet op je tegenspelers te wachten om je beurt te nemen aangezien iedereen tegelijk aan zijn toverdrank werkt. Een erg leuke toevoeging vind ik dat de ingrediënten andere effecten kunnen krijgen wat zorgt voor een interessante vernieuwing van het spel, net als dat het individuele bord ook twee speel zijdes heeft. Jammer is dat je zelf 7 bakjes zou moeten regelen om de ingrediënten makkelijk op tafel te hebben en zelfs nog een extra voor de robijnen. Hiernaast is een minder aspect van het spel de kwaliteit van de fiches zoals eerder uitgelegd.

Wie zou dit spel leuk vinden?
Het is een tactisch spel waarbij je keuzes moet maken in de hoop verder te komen dan de rest, er zit een geluksfactor in welke je elke (koop) beurt kunt verbeteren naar je eigen inzicht. Het is een spel dat niet snel verveelt door de vele vernieuwing wat geen enkel potje hetzelfde maakt.

Wat is mijn cijfer?
8,5 gezien het spel puur, als ik ook kijk naar de fiches helaas toch een 7.

Algemene gegevens:
2-4 spelers
Leeftijd 10+
45 min
Jaar van uitkomst 2018


Wat vind jij van dit spel? Laat gerust een comment achter.Herbaceous Sprouts Review

Iedereen heeft een groene duim als ze Herbaceous Sprouts spelen. Ontspan terwijl je van dit mooie en doordachte spel geniet waarbij je zaden spaart, gereedschappen gebruikt en spruiten groeit in de gezamenlijke tuin. Verzamel je zaden en gereedschappen van de schuur, maar wacht niet te lang met planten, of je vriend zou wel eens de hoofd tuinman kunnen worden.

Korte uitleg van het spel
Met dit spel kies je een gereedschappen kaart met elk een eigen toepassing. Op de tuinkaarten liggen dobbelstenen (met afbeeldingen van zaadjes) welke je ook meteen op je bord mag plaatsen, maar er is een limiet in hoeveel zaadjes je mag verzamelen. De tuinen hebben verschillende gebieden met voorwaarden wanneer je jouw spruit mag plaatsen in de tuin. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld allemaal verschillende soorten zaden, dezelfde, verschillende koppels of wellicht kun je zelfs een bloemetje plaatsen. hoe moeilijker de plek in de tuin, hoe meer punten je ervoor krijgt.
Aan het eind van het spel worden de punten bij elkaar opgeteld en wint de speler met de meeste punten.

Hoe goed is het spel op te bergen zodat je niet hoeft beginnen met uitzoeken en de onderdelen netjes blijven?
In de doos zit een groot vlak welke alle onderdelen in opgeborgen dienen te worden. De ruimte is dusdanig klein dat alles er in past en niet erg veel schuift. Er zit een zak bij voor de dobbelstenen welke de andere onderdelen redelijk op de plek houdt.

Wat is de kwaliteit van de onderdelen?
Het spel bevat een klein schattig stevig kartonnen kaart welke voor de tuin dient. Hetzelfde geldt voor de persoonlijke bordjes. De spruiten hadden wel wat creatiever gemogen, maar is verder niets mis mee en de kaarten zijn simpel maar effectief. De dobbelstenen zijn iets kleiner dan gewone dobbelstenen maar rollen lekker en hebben als handige bonus dat de speciale kant die op elke dobbelsteen zit wordt onderscheiden door de kleur van de steen. De stenen zitten in een katoenen zak welke ook simpel maar effectief is.

Hoe makkelijk is het spel te leren?
Dit spel is absoluut niet moeilijk om te leren. Met een duidelijke uitleg snap je meteen wat de bedoeling is en kun je al meteen proberen een tactiek toe te passen waarmee je hopelijk winnen kunt.

Wat is goed aan het spel en wat is minder?
De simpelheid is zowel een goede als een minder goede factor. Het is een spel die je makkelijk tevoorschijn kunt halen voor vele personen, maar als je het spel een paar keer achter elkaar gespeeld heb kan het een beetje hetzelfde voelen en zit er weinig vernieuwing in.
Ze hebben een grappige oplossing voor de speler die mag beginnen en welke er wint bij een gelijk spel, maar dat is een verassing die ik zelf laat ontdekken.

Wie zou dit spel leuk vinden?
Wanneer je geen zin hebt om teveel na te moeten denken bij een spel is dit spel een mooie oplossing. Het duurt ook niet lang dus je kunt het ook even ergens tussendoor spelen. Er is een leuke een-persoons variant welke ik getest heb en goed werkt naar mijn mening. Het is een beetje competitief, een beetje tactiek/planning en een beetje geluk. Al met al een spel om te proberen voor meerdere soorten spelers.

Wat is mijn cijfer?
6.5

Algemene gegevens:
1-4 spelers
Leeftijd 8+
30 min
Jaar van uitkomst 2019


Wat vind jij van dit spel? Laat gerust een comment achter.

Between Two Castles of Mad king Ludwig Review

De koning eist een kasteel! Je bent een wereld bekende bouwer wie gevraagd is door Mad King Ludwig om te helpen zijn kastelen te ontwerpen. Projecten die zo belangrijk zijn hebben de ervaring nodig van meer dan een persoon, dus voor elke opdracht moet je samen werken met je partner meester bouwer om de geweldige plannen uit te voeren. Zullen jou planning en samenwerking eigenschappen genoeg zijn om de beste kastelen van de wereld te bouwen?

Korte uitleg van het spel
In Between Two Castles of Mad King Ludwig bouw je twee kastelen. Elk kasteel wordt ook door een medespeler gebouwd en je moet dus samen werken om de beste kastelen te maken. Hiervoor moet je kamer tegels uitkiezen zonder te overleggen en deze in overleg bij het kasteel bouwen. Elke tegel is punten waard aan de hand van zijn locatie of hoeveel andere soorten kamers zich in het kasteel bevinden. Aan het einde worden bij alle kastelen de punten opgeteld en krijgt de speler de punten van zijn/haar laagst scorende kasteel. De bouwer wie de meeste punten scoort (met zijn laagste kasteel) wint het spel.

Hoe goed is het spel op te bergen zodat je niet hoeft beginnen met uitzoeken en de onderdelen netjes blijven?
In eerste instantie dacht ik dat het spel grandioos op te bergen was. Je krijgt plastic bakken bij het spel geleverd welke af te sluiten zijn. Echter wanneer je het spel vervoert blijken de tegels toch binnen de bakken te kunnen verplaatsen wat ervoor zorgt dat je toch moet tellen en een beetje moet uitzoeken bij het opzetten van het spel.

Wat is de kwaliteit van de onderdelen?
Elke tegel is gemaakt van hardbord wat erg goed werkt. Je hebt enkele kaarten van een wat prima kwaliteit en houten kasteeltjes met verschillende kleuren en bijbehorende namen. Overal is de kwaliteit wel goed en ook duurzaam heb ik het idee.

Hoe makkelijk is het spel te leren?
De regels zijn simpel en op dat punt is het spel makkelijk uitgelegd. Echter is bij voornamelijk de eerste keer spelen het moeilijk in te schatten hoe goed je kasteel het eigenlijk doet. Je kunt nog lastig een tactiek bedenken wat het kasteel sterk in punten maakt en je kunt het overzicht makkelijk kwijt raken in waar de punten te behalen worden. Met een tweede keer spelen wordt het wel al een stuk overzichtelijker aangezien je de opties beter hebt leren kennen.

Wat is goed aan het spel en wat is minder?
Het is jammer dat je niet echt kan dwarsbomen bij anderen hun kastelen. Daarnaast heb je vooral bij meerdere spelers compleet geen overzicht in hoe de andere kastelen ervoor staan. Gevoelsmatig krijg je wat weinig tegels om te leggen en vooral met minder spelers zorgt dit er voor dat tactieken niet makkelijk uit te voeren zijn en het veel meer een geluksspel wordt, want je moet maar net de goede tegels uit de selectie krijgen.
Het aspect dat je moet samenwerken vind ik echter een erg interessant en leuk onderdeel van het spel. Het zorgt er onder andere voor dat je eigenlijk allemaal tegelijk aan het spelen bent en weinig hoeft te wachten op de andere spelers eer je weer wat mag doen.

Wie zou dit spel leuk vinden?
Ik denk dat dit spel gemaakt is voor de speler die houd van tactiek en samenwerken. Als je beide van deze speelstijlen aanspreekt zou ik ook zeker aanraden dit spel te proberen. Het kan wat intimiderend zijn in het begin, maar het is het zeker waard.

Wat is mijn cijfer?
7

Algemene gegevens:
3-7 spelers
Leeftijd 10+
45 min
Jaar van uitkomst 2018


Wat vind jij van dit spel? Laat gerust een comment achter.

« Older posts

© 2020 Janelin

Theme by Anders NorenUp ↑