Quacks of Quedlinburg Review(Kwakzalvers van Kakelenburg)

In de kwakzalvers van Kakelenburg zijn de spelers de kwakzalvers die ieder hun eigen geheime toverdrank maakt door ingrediënt na ingrediënt toe te voegen. Wees voorzichtig met wat je toevoegt, want een snufje teveel van dit of dat zal de hele drank verpesten!

Korte uitleg van het spel
In Quacks of Quedlinburg ben je een mix aan het maken in je toverketel. Je probeert zoveel mogelijk ingrediënten toe te voegen en de ketel vol te maken zelfs, maar daarnaast moet je oppassen niet teveel van de verkeerde ingrediënten toe te voegen welke de pot doen exploderen. Elke plek die je eindigt, elke ingrediënt die je toevoegt, alles maakt uit om punten te scoren waarmee je aan het einde kunt winnen.

Hoe goed is het spel op te bergen zodat je niet hoeft beginnen met uitzoeken en de onderdelen netjes blijven?
Matig. Op zich hebben elke kleur ingrediënt zijn eigen ziplock om in opgeborgen te worden, maar om daar vanuit te spelen is zeer vervelend. De verschillende markers van een speler kunnen los door de doos vliegen en ze hadden gemakkelijk een betere indeling kunnen maken in de doos, in plaats van 2 vlakken.

Wat is de kwaliteit van de onderdelen?
De borden hebben een grappige vorm die toevoegt aan het gevoel dat je een toverdrank aan het maken bent. Er zit voor elke speler een zak bij welke in eerste instantie goed aanvoelt. Echter hadden ze voor de fiches die gebruikt worden als ingrediënten een betere oplossing kunnen vinden. Naast dat vooral wanneer de zak redelijk leeg is de fiches in de hoeken gaan zitten, heb ik gemerkt dat met het spelen van het 4e spel de fiches al hun print verliezen. Als iemand maar een beetje last heeft van klamme handen, zullen de fiches snel beschadigen. Hier zijn wel oplossingen voor door van een losstaande partij plastic fiches te kopen, maar het is jammer dat de makers zelf niet deze optie standaard hebben gemaakt.

Hoe makkelijk is het spel te leren?
Het spel is absoluut niet moeilijk om te leren. Als je even een ronde speelt (van de 9) weet je al wat de bedoeling is en hoe het spel werkt. Je kunt een tactiek proberen te spelen door specifieke ingrediënten toe te voegen aan je zak, alleen blijft er ook een grote geluksfactor in het spel omdat je niet de verkeerde fiches moet trekken.

Wat is goed aan het spel en wat is minder?
Het is creatief, voor mij een uniek concept en je hoeft niet op je tegenspelers te wachten om je beurt te nemen aangezien iedereen tegelijk aan zijn toverdrank werkt. Een erg leuke toevoeging vind ik dat de ingrediënten andere effecten kunnen krijgen wat zorgt voor een interessante vernieuwing van het spel, net als dat het individuele bord ook twee speel zijdes heeft. Jammer is dat je zelf 7 bakjes zou moeten regelen om de ingrediënten makkelijk op tafel te hebben en zelfs nog een extra voor de robijnen. Hiernaast is een minder aspect van het spel de kwaliteit van de fiches zoals eerder uitgelegd.

Wie zou dit spel leuk vinden?
Het is een tactisch spel waarbij je keuzes moet maken in de hoop verder te komen dan de rest, er zit een geluksfactor in welke je elke (koop) beurt kunt verbeteren naar je eigen inzicht. Het is een spel dat niet snel verveelt door de vele vernieuwing wat geen enkel potje hetzelfde maakt.

Wat is mijn cijfer?
8,5 gezien het spel puur, als ik ook kijk naar de fiches helaas toch een 7.

Algemene gegevens:
2-4 spelers
Leeftijd 10+
45 min
Jaar van uitkomst 2018


Wat vind jij van dit spel? Laat gerust een comment achter.

Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *