New York 1901 Review

New York City in 1901, een nieuwe constructievisie krijgt steeds meer de overhand. Vanwege ruimtegebrek worden steeds meer hoge torens gebouwd waardoor elke vierkante meter optimaal gebruikt kan worden. Oude gebouwen worden gesloopt om plaats te maken voor moderne woontorens en land wordt massaal opgekocht om nieuwere en hogere wolkenkrabbers neer te zetten. Het is niet alleen een kwestie van meer woonruimte, het is een kwestie van prestige. Wie lukt het om het mooiste, hoogste, meest prestigieuze gebouw te bouwen?

Korte uitleg van het spel
In New York 1901 probeer je de beste locaties te kopen zodat je er je beste gebouwen kunt neerzetten. Je begint klein, maar hoe meer je bouwt, hoe groter je kunt bouwen. Je breekt oude gebouwen af, om ruimte te maken voor grotere, betere woningen. Extra veel punten worden verdient wanneer je de meester wolkenkrabber kan bouwen.

Hoe goed is het spel op te bergen zodat je niet hoeft beginnen met uitzoeken en de onderdelen netjes blijven?
Netjes. Elke speler heeft zijn eigen vakje met de gebouwen en de poppetjes (torens) zitten apart in de doos, net als de kaarten. Ze hadden wellicht wel extra vakken kunnen maken per speler voor hun bouwers waardoor het beter in de doos zou passen, maar het is absoluut niet slecht op te bergen.

Wat is de kwaliteit van de onderdelen?
Simpel maar effectief. Je hebt plastic bouwers en looptoren, je hebt vrij kleine kaarten en de rest is van karton gemaakt. De print is simpel, maar niet persé saai of lelijk.

Hoe makkelijk is het spel te leren?
De valkuil in dit spel is dat je geneigd bent om te hard na te denken over toekomstige beurten waardoor je lang naar het bord aan het staren bent zonder te weten wat je moet doen. Als je gewoon begint en gewoon rolt met wat je kan, zul je dit spel erg snel door krijgen en is er niets moeilijks aan.

Wat is goed aan het spel en wat is minder?
Ze hebben nagedacht over minder spelers door kavels te verwijderen, een idee dat zeker goed werkt. Ik vind het minder leuk dat er moeilijk vooruit te plannen is. Je weet nooit welke kavels te koop zullen zijn, en of een van je tegenstanders dezelfde kavel eerder kan kopen.

Wie zou dit spel leuk vinden?
Er zit geluk in (welke kavels er beschikbaar komen) een hoop planning en vooruit denken om zodoende betere gebouwen te kunnen plaatsen. Het is een vrij rustig spel met redelijk weinig spanning.

Wat is mijn cijfer?
6.5

Algemene gegevens:
2-4 spelers
Leeftijd 8+
30-60 min
Jaar van uitkomst 2015


Wat vind jij van dit spel? Laat gerust een comment achter.

Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *