Category: Word Wakker Nederland (Page 1 of 6)

“Agressieve” honden rassen

Er is weer een nieuw discussiepunt in Nederland gekomen. Moeten de hondenrassen met een hoog risico op agressief gedrag verboden worden in Nederland of niet. De Rijksoverheid is al bezig met maatregelingen treffen om een fok- en importverbod te maken voor hoog-risico honden. [1] Waar zijn we toch weer mee bezig?

Elke keer dat ik hoor over dat er een “agressieve” hond ingeslapen wordt, stel ik de vraag of de eigenaar een grondig onderzoek zal krijgen. Want zeg nou zelf, een eigenaar die al 5 honden heeft laten inslapen omdat deze agressief zijn, kan zo weer een nieuwe hond halen zonder dat er vragen gesteld worden.

Ik ben er dan ook voor dat op het moment van een incident, de eigenaar flink onder de loep genomen dient te worden met een uitgebreid onderzoek naar waar het fout gegaan is. Wat de eigenaar beter had kunnen doen in de opvoeding en wiens schuld het nu daadwerkelijk is. Die van de hond, of van de eigenaar.

De lijst van agressieve hondenrassen bevat de volgende rassen: [2]
– op verzoek is de lijst uit mijn blog verwijderd, volgens een bron is de lijst in Nederland niet meer van kracht –

Maar als ik over mijn eigen ervaringen spreek, de “agressieve” ras honden zijn zo geweldig, lief en vaak getraind, dat vele zelfs mijn favoriete rassen zijn. Ik heb helemaal niets met de Chihuahua, [witte krul klein hondje] of de [kleine bull] welke niet opgevoed worden. Alles is toegestaan, grommen is schattig en als je raar opkijkt krijg je te horen: ‘hij bijt toch niet’.

Eén van de berichten die ik op Facebook voorbij zag komen ging over een eigenaar met een nerveuze hond van de agressieve lijst die benaderd werd door een loslopende kleine hond die al blaffend (en agressief) op haar hond af kwam. Met veel moeite heeft ze haar hond rustig gehouden, onder andere omdat ze al zag gebeuren dat haar hond de schuld zou krijgen. Ze is terecht trots op haar hond dat hij op haar correcties niets deed. Maar een voorbeeld dat zij noemde, spreekt mij heel erg aan. “Wat zou jij doen als er een wild vreemde ineens met grote zwaaiende vuisten op je af gerent komt? Dan zou je toch ook in de verdediging gaan en eventueel terug slaan.” Waarom wordt het dan niet geaccepteerd als een hond van de agressieve lijst zichzelf verdedigd naar een klein keffertje die aanvallend gedrag vertoont?

Iedere hond heeft hetzelfde nodig. Een opvoeding, een stevige hand en duidelijkheid in wat wel en niet mag. Klein of groot hoort niet uit te maken in wat toegestaan is en wat niet en als iedereen nou eens begint met het opvoeden van hun honden en verantwoording nemen voor het gedrag van hun hond, dan zou die lijst helemaal niet nodig zijn en kunnen de mensen met een opgevoede “agressieve” hond eindelijk normaal over straat lopen zonder dat iedereen bang is voor een hond die zo geweldig lief is dat die geen vlieg zou kwaad doen.

Zat van milieu

In de huidige tijd worden we dood gegooid met problemen in het milieu en de opwarming van de aarde. Natuurlijk merk ook ik dat de natuur van slag is door bijvoorbeeld dat de boeren moeite hebben hun gewassen genoeg water te voeden en dat er een algemene droogte ontstaat in onder andere Nederland. Ook afgelopen winter is er nagenoeg geen regen gevallen en helaas is ook de sneeuwval niet meer wat het was toen ik nog kind was. En ik ben dol op sneeuw.

Al jaren hoor je over de CO2 uitstoot en hoe het toenemen van auto’s deze kwestie alleen maar verergert. Een voor een worden de huizen verplicht gesteld om van gas af te gaan en al jaren is men bezig met het ontdekken van nieuwe manieren om energie te winnen dan van fossiele brandstoffen. Het idee van een elektrische auto is daarmee een ultieme stap vind ik, maar ik had ook al meteen de gedachte dat de meeste energie tot vandaag de dag nog steeds gewonnen wordt met fossiele brandstoffen. Hierdoor is de elektrische auto NOG niet zuiniger voor het milieu dan de benzine auto’s, maar het is wel een gewin. De media is echter overspoelt met hoe slechter de elektrische auto’s zelfs zijn voor het milieu en daarmee word de belasting dusdanig aangepast waardoor mensen wederom niet gemotiveerd worden om een goede stap te zetten.

Plastic is nu ook een grote onderwerp. Echter als ik naar de winkel ga, kan ik met moeite rond komen als ik ook nog eens rekening moet houden met dat ik geen plastic wil aanschaffen. Balend bij de ontdekking dat een doos binnenin per stuk in plastic verpakte inhoud heeft, doe je niets tegen. Tenzij heel Nederland abrupt besluit om alles wat plastic bevat niet meer aan te schaffen en anders de inkopen te doen, zullen de fabrikanten hun aanpak ook niet veranderen. En zeg nou zelf, je wilt ook niet dat je pak koekjes binnen een uur weg gegooid kunnen worden omdat ze zacht zijn geworden. Ook hierin ben ik van mening dat wij als particulieren weinig verandering kunnen brengen in de kwestie, omdat we moeten werken met wat we krijgen.

Recyclen is ook een dingetje. Hoe vaak ik niet in de keuken sta met de vraag of mijn verpakking in de PMD mag of niet. Een vla-verpakking bijvoorbeeld. Het lijkt op een melkverpakking, maar is het niet gewoon karton? Dan zal het verlept raken, dus dat zal wel niet. Soms staat op een verpakking hoe deze gescheiden moet worden, maar toch te vaak sta ik in twijfel en hoop dat ik het goed gerecycled heb. Als ze dit systeem overzichtelijker en duidelijker zouden maken, zullen ze merken dat er ook vaker goed gescheiden word en daarmee het milieu weer een klein stukje verbetert. Er zijn ook mensen die niet scheiden omdat “het toch allemaal bij elkaar gegooid wordt”. Ik stelde mijzelf deze vraag en ben een bron tegen gekomen welke aangeeft dat recyclen wel degelijk nut heeft.

Afval bevindt zich overal. Wanneer ik mijn voet buiten de deur zet en zie dat er wederom een blikje energydrink in mijn tuin gegooid is snap ik ook niet hoe mensen zo lui kunnen zijn. Hele stroken langs autowegen waarbij de de gras nog amper kan zien omdat er zoveel vuil ligt. Dat ik een man met een grijper en vuilniszak zie lopen, eindelijk iemand die in tegenstelling tot mijzelf er wat aan doet. Schuldig voel ik mij dan om te zien dat die man al zo’n 15 zakken gevuld heeft, elke 10 meter een volle zak. Ik zelf gooi mijn afval niet op straat, binnen 5 minuten kom ik wel weer een afvalbak tegen.
Nu ligt het niet altijd aan de luiheid van de particulier. Soms zijn de afvalbakken zo lang niet geleegd dat deze gewoon uitpuilen en je met bijna geen mogelijkheid er jouw vuiltje bij kan proppen. En niemand wil met een natte plastic die om de watermeloen zat in zijn zak lopen, dat is logisch.

Insecten zijn sinds kort ook elke lente en zomer weer volop in het onderwerp. Hoe wij ons als particulier kunnen inzetten om de insectenpopulatie weer op peil te brengen. Dat we geen gif moeten gebruiken is een logisch iets, maar hoe kan iemand die in een flat woont zelf bijdragen aan een beter milieu voor de insecten? Ook in dit onderwerp zullen grotere maatregelen getroffen moeten worden, welke gebeuren, en ook al effect lijken te hebben. Maatregelen zoals dat de bermen minder vaak gemaaid worden en boeren een subsidie krijgen voor de randen van hun grond te laten staan voor wildgroei.

Daar waar men probeert het milieu gezond te houden door bijvoorbeeld bomen te kappen welke ziek zijn, krijgen ze een hele opstand van mensen omdat ze niet verder denken aan dat elke boom beter voor het milieu zal zijn. Dit terwijl een gezonde boom, hoe klein gepland dan ook, beter zal zijn dan een zieke boom. Herten die afgeschoten worden door overpopulatie word ook een stampij over getrapt, want de herten zouden gewoon bijgevoerd moeten worden. Zo pak je het probleem niet aan, zo vererger je het. En alle koeien die nu afgemaakt worden omdat ze een te groot CO2 uitstoot brengen in de wereld, wat denk je dat die herten niet toevoegen?

Voor elk voor is een tegen en het is erg lastig in de maatschappij de keuzes te maken welke zorgen voor een win-win situatie. Daarbij helpt het ook niet dat deze punten, en vele meerdere, op ons af gegooid worden als massa’s en je vaak niet eens meer weet waar op je focus te leggen. Het is teveel verandering voor de gemiddelde particulier, waarbij de particulier vaak nog niet eens veel kan doen tegenover de rest.


Gepruts bij de ANWB

Ik kan me nog een tijd herinneren (voor de recessie) dat de ANWB een goede service had. Ze waren binnen een uur, vaak zelfs binnen een half uur bij je en je werd snel en klantvriendelijk geholpen.

Nu hebben we afgelopen jaar helaas een paar keer stil gestaan. Lange wachttijden aan de telefoon en minstens 1,5 uur wachten was elke keer het resultaat. We zijn zelfs al een keer afgetakeld naar een thuisbasis met een “je ziet maar hoe je dit oplost” mentaliteit.

Echter spant mijn laatste ervaring toch wel de kroon!

Het motorbloklampje brandt dus we besluiten een veilige plek op te zoeken. 18.15 heb ik mijn melding gedaan en vroeg de vrouw aan de lijn met een wat kleinerende toon of ik het lampje bedoelde met een soort vierkantje met een propeller erop. Na bevestiging en een nauwkeurige uitleg van onze precieze locatie krijg ik van haar “Er komt zo snel mogelijk iemand naar je toe” te horen. Om 18.35 begint de melding op de tracker dat we nog 25 minuten moeten wachten, prima zover. 18.50 staat er dat we nog 10 minuten moeten wachten. Echter veranderd deze melding vrij snel naar blank en is onze monteur naar een ander toe gestuurd. 19.40 besluit ik te bellen met de vraag wat er aan de hand is en kreeg te horen dat er iemand naar ons onderweg was. Echter was er nog geen melding in de tracker te zien. 19.45 staat er eindelijk 15 minuten, maar met mijn volgende controle zie ik dat de melding veranderd is naar “geholpen” en is afgehandeld. Geen ANWB gezien echter. Ik besluit 19.55 nog eens te bellen en na een 25 minuten te wachten dat ze nakijkt wat er gebeurd is blijkt het dat er waarschijnlijk per ongeluk een auto in de buurt geholpen is met een kapotte gasklep. Het is vind ik wel heel toevallig dat er een andere Seat Tolledo in de buurt stond met pech, zover ik weet letten ze toch wel op de auto die ze helpen. Vervolgens krijg ik te horen dat ze een melding aanmaken en wederom met de melding dat er zo spoedig mogelijk iemand aan komt.

20.45 was de monteur er dan eindelijk en hij heeft ons uitstekend en met een uitmuntende klantvriendelijkheid geholpen. ANWB hun redding dat ik nog bij ze zit is dus ook dat de monteurs altijd toppers zijn.

Nu hou ik mijn hart vast en ben voorbereid op dat er een rekening binnen gaat komen van een kapotte gasklep welke bij ons niet behandeld, maar wel gemeld is. Ik ben in ieder geval goed pissig en ik hoop voor de ANWB dat ze dit snel oplossen. Er komt een tijd dat de naamsbekendheid niet meer opweegt tegen de teleurstellende service en dat mensen massaal een andere hulpverlener gaan zoeken.

Oh en wat ik enkele dagen later in de brievenbus aantref? Een sorry ANWB cadeaubon van maar liefst 10 euro! Schandalig! 2,5 uur moeten wachten en dan zo een slappe vergoeding krijgen.

Gebruik van kinderen

Weer kwam er een melding voorbij over een kind die de vraag had waarom nog steeds palmolie gebruikt wordt in veel stoffen. Nu neem ik aan dat dit kind wordt uitgelegd hoe het zit met palmolie, waar het vandaan komt en wat het gebruik doet met het klimaat. Het lijkt mij echter sterk dat ze het complete plaatje zien, want controleerd die jongen elk koekje, saus, frituurvet, margarine en overige producten of er palmolie in zit? Weigert hij deze te gebruiken? Hoe zit het over een paar jaar wanneer hij zelf moet betalen en het blijkt dat “slechte” producten vele malen goedkoper zijn dan “goede” producten?

Ik vind vaak de volwassenen al dom en kortzichtig. Ze zien alleen maar de problemen en niet hoe zij en bijna iedereen om zich heen meehelpen het probleem te behouden. Biologisch zou beter zijn, maar is ook duurder. Dus zolang men het niet koopt, is de vraag minder, dus zal er minder van gemaakt worden. Maar laten we er een kind op plakken wie vertelt over alle pesticiden die gebruikt worden en hoe slecht dat wel niet is voor de wereld en dan wordt er vast wel geluisterd. Geluisterd wordt er wellicht wel, maar je veranderd het gedrag niet van anderen.

Zo ben ik bijvoorbeeld een roker. Ja, roken is slecht en ik baal dat ik ooit begonnen ben. Maar veel mensen gaan er vanuit dat elke roker asociaal is. Dat rokers geen idee hebben wat de (kleine) cirkel van meeroken aan schade kan stichten. En veel mensen denken dat door niet te laten zien aan een kind dat er tabak bestaat en gerookt word in de wereld, dat je daarmee voorkomt dat je kind zal roken. Laten we een kind een script voorleggen over hoe slecht (mee)roken wel niet is en dat het ook niet in het voorbijlopen van een speelpleintje zal mogen, plekken waar men gewoon voorbij loopt bij het lopen naar de winkel. Het enige waar een kind in dit geval over kan praten is dat het stinkt en zelfs als ze uitgelegd worden over de ingewanden die naar de knoppen raken en wat de risico’s allemaal zijn, is het ontastbaar voor hen. Niet voor niets dat de meeste rokers stoppen nadat een naaste is overleden aan bijvoorbeeld kanker. En zodra je kind op de middelbare school komt, komt hij/zij vanzelf voor de keuze te staan. Een keuze die op meer gebasseerd is dan alleen maar ingestampte nadelige gevolgen.

Of anders krijg je een reclame van een goed doel welke in derdewereld landen beelden opgenomen heeft van vooral de kinderen die lijden onder de armoede en water tekort en dergelijken. Het lijkt wel alsof kinderen gebruikt worden tegenwoordig en om eerlijk te zijn vind ik het ook tot op zekere hoogte mishandeling om kinderen informatie toe te spelen waar ze lang niet alle informatie en vooral ervaring/begrip mee hebben om een filmpje te maken waarmee hopelijk volwassenen ander gedrag gaan toepassen. Iets dat naar mijn inschatting niet genoeg zal zijn om de volwassenen het inzicht te geven dat er dingen toch echter veranderd moeten worden. Ik vind het een makkelijke, moeiteloze, nutteloze poging. En de kinderen worden ervoor gebruikt.


Slechte Nederlandse taal

Zelf ben ik nooit goed geweest in Nederlands op de middelbare school, maar ik kan mij mateloos storen aan wat ik regelmatig tegenkom in de maatschappij. Ik vind het zodoende belachelijk dat de (schrijf)taal makkelijker wordt gemaakt omdat mensen het fout blijven doen of te lui zijn om de taal correct te leren toepassen.

Neem bijvoorbeeld het woord buro. Of wat dacht je van nivo? Kado anders. Dit zijn drie woorden die bij mij de nekharen overeind doen staan. Hoe moeilijk is het om de simpele -eau lettercombinatie te leren zoals men de oe, ou, au en ie geleerd heeft?

Zo herinner ik ook dat ik op school geleerd heb over de meervoudsvormen van Latijnse leenwoorden. Woorden zoals centrum, museum en datum. De uitgangsvorm die ik nog geleerd had, was dat de -um werd vervangen door een -a. Zo krijg je centra, musea en data en dus niet centrums, museums en datums. Hetzelfde geldt voor woorden zoals stadium, lyceum, laboratorium en forum. Helaas is ook hier de Nederlandse taal dusdanig aangepast door te dogen dat deze woorden simpelweg een -s achter het woord krijgen voor de meervoudsvorm. Het wordt alleen steeds erger, want tegenwoordig kom je ook tegen dat mensen een dubbele meervoudsvorm gebruiken, wat nog niet toegestaan is, zoals musea’s en centra’s.

Dezelfde ergenissen merk ik als er Engelse woorden midden in de Nederlandse zinnen gebruikt worden. Hierbij heb ik het niet over de Engelse leenwoorden, maar dat mensen zinnen gebruiken als “De verbinding kan disconnecten, want ik enter een lift.” Spreek Nederlands of Engels, maar niet allebei.

Ik ‘wou’ dat men minder luie spreektaal toepaste en hun taal een beetje kennen. Zo is naar mijn ergernis het woord “wou” opgenomen in het verbale woordenboek. Het woord is zelfs gedoogd in informeel schrift! Als je Nederlands spreekt is “wou” naar mijn mening nog steeds incorrect. Je wilde wellicht iets, maar je wou niets.

Enigste is ook een woord dat vaak verkeerd gebruikt wordt in een zin. Enigste is namelijk de overtreffende trap van enig (lief) zijn en niet de overtreffende trap van de enige (enkele) zijn van iets, aangezien enige al een overtreffende trap op zichzelf is.

Ik zou het op prijs stellen als de regels voor de Nederlandse taal niet versimpeld worden naarmate de mensen te lui zijn om het correct te leren. Je doet het goed, of je doet het fout. Ga de mensen niet belonen voor het incorrect gebruiken van de taal, want als dit zo door gaat is er straks geen Nederlandse taal meer en bestaat onze taal uit niets meer dan verbasteringen en verslapte woorden en zinnen.
Ter verduidelijking: begrijp ik het wel als er een foutje staat in een tekst, ik ben zelf ook geen heilige en word ook bericht als iemand een fout in mijn blogs tegen komt zodat ik het kan verbeteren. Mijn bezwaar is dat door de frequentie dat een woord fout geschreven/gebruikt wordt, het maar goed gemaakt wordt in plaats van verbeterd.


« Older posts

© 2020 Janelin

Theme by Anders NorenUp ↑