“Agressieve” honden rassen

Er is weer een nieuw discussiepunt in Nederland gekomen. Moeten de hondenrassen met een hoog risico op agressief gedrag verboden worden in Nederland of niet. De Rijksoverheid is al bezig met maatregelingen treffen om een fok- en importverbod te maken voor hoog-risico honden. [1] Waar zijn we toch weer mee bezig?

Elke keer dat ik hoor over dat er een “agressieve” hond ingeslapen wordt, stel ik de vraag of de eigenaar een grondig onderzoek zal krijgen. Want zeg nou zelf, een eigenaar die al 5 honden heeft laten inslapen omdat deze agressief zijn, kan zo weer een nieuwe hond halen zonder dat er vragen gesteld worden.

Ik ben er dan ook voor dat op het moment van een incident, de eigenaar flink onder de loep genomen dient te worden met een uitgebreid onderzoek naar waar het fout gegaan is. Wat de eigenaar beter had kunnen doen in de opvoeding en wiens schuld het nu daadwerkelijk is. Die van de hond, of van de eigenaar.

De lijst van agressieve hondenrassen bevat de volgende rassen: [2]
– op verzoek is de lijst uit mijn blog verwijderd, volgens een bron is de lijst in Nederland niet meer van kracht –

Maar als ik over mijn eigen ervaringen spreek, de “agressieve” ras honden zijn zo geweldig, lief en vaak getraind, dat vele zelfs mijn favoriete rassen zijn. Ik heb helemaal niets met de Chihuahua, [witte krul klein hondje] of de [kleine bull] welke niet opgevoed worden. Alles is toegestaan, grommen is schattig en als je raar opkijkt krijg je te horen: ‘hij bijt toch niet’.

Eén van de berichten die ik op Facebook voorbij zag komen ging over een eigenaar met een nerveuze hond van de agressieve lijst die benaderd werd door een loslopende kleine hond die al blaffend (en agressief) op haar hond af kwam. Met veel moeite heeft ze haar hond rustig gehouden, onder andere omdat ze al zag gebeuren dat haar hond de schuld zou krijgen. Ze is terecht trots op haar hond dat hij op haar correcties niets deed. Maar een voorbeeld dat zij noemde, spreekt mij heel erg aan. “Wat zou jij doen als er een wild vreemde ineens met grote zwaaiende vuisten op je af gerent komt? Dan zou je toch ook in de verdediging gaan en eventueel terug slaan.” Waarom wordt het dan niet geaccepteerd als een hond van de agressieve lijst zichzelf verdedigd naar een klein keffertje die aanvallend gedrag vertoont?

Iedere hond heeft hetzelfde nodig. Een opvoeding, een stevige hand en duidelijkheid in wat wel en niet mag. Klein of groot hoort niet uit te maken in wat toegestaan is en wat niet en als iedereen nou eens begint met het opvoeden van hun honden en verantwoording nemen voor het gedrag van hun hond, dan zou die lijst helemaal niet nodig zijn en kunnen de mensen met een opgevoede “agressieve” hond eindelijk normaal over straat lopen zonder dat iedereen bang is voor een hond die zo geweldig lief is dat die geen vlieg zou kwaad doen.

Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *