Ticket to Ride (original) Review

2 Oktober 1900 – Precies 28 jaren zijn verstreken sinds de Londense excentriekeling Phileas Fogg voor £20.000 de weddenschap aanging voor een “Reis rond de wereld in 80 dagen”. Nu, bij het aanbreken van een nieuwe eeuw, is het tijd voor een echt onmogelijke opdracht. Enkele goede vrienden verzamelen zich om Fogg’s ongelovelijke maar ook lucratieve weddenschap te vieren, en zelf een nieuwe uitdaging voor te stellen. De inzet: 1 miljoen $ voor de enige winnaar van de wedstrijd. Het doel: onderling uitmaken wie er in zal slagen om per trein het grootste aantal steden in Noord-Amerika aan te doen, in slechts 7 dagen!

Korte uitleg van het spel
Allereerst wil ik even benadrukken dat dit de versie is die zich in Amerika afpeelt en geen enkele extra tekst heeft in de titel. Ik heb al gehoord dat er extra toevoegingen zijn in andere versies, en daar heb ik het niet over.
Bij Ticket to Ride verzamel je gekleurde treinkaartjes waarmee je een trein kunt leggen van stad tot stad op de grote kaart, mits deze route nog niet bezet is door een van je tegenstanders. Je krijgt routekaarten waarbij langere of kortere routes staan. Als je de route op het kaartje haalt, krijg je bonus punten, en anders strafpunten. Doel van het spel is om de meeste punten te halen.

Hoe goed is het spel op te bergen zodat je niet hoeft beginnen met uitzoeken en de onderdelen netjes blijven?
Erg netjes. Er zijn 5 grote vakken waar de treinstellen per kleur in verdeeld kunnen worden en het bord dat je erboven plaatst voorkomt het overvallen van de stukken. Hiernaast is er nog ruimte gemaakt in de doos voor de gekleurde treinkaartjes en de routekaarten.

Wat is de kwaliteit van de onderdelen?
Simpel maar effectief. De treinstellen zijn van (stevig) plastic gemaakt en de kaarten zijn klein maar goed wat kwaliteit betreft. De tekeningen op de treinkaartjes zelf zijn enigszins wat simpel en de routekaarten zien er mooi uit, maar zijn af en toe wat onoverzichtelijk in waar de steden op staan die je moet verbinden.

Hoe makkelijk is het spel te leren?
Na de uitleg kun je het spel al spelen. Er is niet echt een grote leercurve, ondanks je met meerdere potjes wel beter kunt inschatten wat haalbaar is en waar een route voor je neus zal gaan sluiten.

Wat is goed aan het spel en wat is minder?
Ik vind het zeer positief hoe simpel het spel te leren is. Dit maakt het spel voor iedereen toegankelijk om te spelen en zodoende de spellen wereld in te stappen. Jammer vind ik dat er weinig tactieken lijken te zijn om mee te spelen. Een vriend heeft eens geprobeerd alleen de lange routes tussen steden te leggen voor veel punten, maar dat woog niet op tegen het spel “normaal” te spelen. Net als dat het blokkeren van andere spelers weinig verschil zal maken tot de eindscore. Door de open markt heb je theoretisch wel een grotere kans om de kleur sneller te verzamelen die je nodig hebt, wat wel weer een positief punt is.

Wie zou dit spel leuk vinden?
Er zit een kleine geluksfactor in dat je de juiste kleuren treinkaarten in je handen krijgt en een factor in welke route kaarten je in de handen krijgt om te leggen. Wat ik al zei zit er tot wat we geprobeerd hebben weinig echte tactiek in het spel en is het simpelweg wie het slimste de routes als eerst kan leggen met welke kaartjes wat waarschijnlijk de winnaar zal maken.

Wat is mijn cijfer?
7,5

Algemene gegevens:
2-5 spelers
Leeftijd 8+
30-60 min
Jaar van uitkomst 2004


Wat vind jij van dit spel? Laat gerust een comment achter.

Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust: