Thuis Alleen; In strijd met tijd

Ik voel me overspannen en ik voel me overwerkt. Als ik globaal kijk naar wat ik doe lijkt het net alsof ik niets doe, maar toen maakte ik een lijstje. Een lijstje met hoe een gemiddelde dag eruit ziet van me en dat deed me wel schrikken. Mijn hele dag wordt opgeslokt door moetjes en ik heb heel veel moeite om niet in de complete zombie-modus te raken.
Ik zit vast in het denken in problemen. Het (gevoelsmatige) gebrek aan tijd zorgt ervoor dat ik in een spiraal beland van blind aan het werk gaan en geen seconde voor mijzelf te nemen waardoor het gepieker niet verder komt dan de problemen te zien.

Ik besloot op te schrijven hoe een normale dag er voor mij uit ziet. De samenvatting van mijn lijstje maakte: 10 uur slapen, 7 uur Patrick, 4 uur huishouden (waaronder koken), 1,5 uur zelfverzorging (incl avondeten), 1,5 uur gamen (quality time met mijn man).
Weekenden proberen we wat gelijker te verdelen, maar ik kan het niet los laten. Op de dagen dat Björn thuis is durf ik nog steeds niet te gaan hobbyen, omdat ik niet binnen 3u wil moeten onderbreken. Dat zal averechts werken. Ik kan wellicht iets meer tijd nemen voor mijn eetmomenten, maar nog steeds ben ik bang Patrick wakker te maken als ik onder de douche stap. Laat staan tijd te vinden een regelmatig beweegschema op te zetten voor mezelf.

Voeding en beweging

Zoals hier boven te lezen is, is te verwachten dat mijn persoonlijke ontwikkeling niet veel beter gaat. Eten vindt ik vaak geen tijd voor, al voel ik wel trots dat ik 9 van de 10 keer nu weer kook. Maar vaak sla ik lunch over, of eet niet meer dan een stukje fruit. Dit betekend dat ik gemiddeld een bakje kwark, een stukje fruit en avond eet. Ik wil graag vaker eieren eten, maar om die te bereiden heb ik nog veel moeite mee tijd voor te vinden.
Gelukkig heb ik wel het stijldansen, 2u elke 2 weken terug. Mijn bekken is genoeg hersteld om ook weer de hopjes en jumpjes te doen en daarmee kunnen mijn danspartner en ik weer het volle pakket dansen. Het is interessant te merken hoe ik met dansen op de automatische piloot mijn lichaam steeds tot het uiterste push waardoor ik merk dat het herstel vooral enkele dagen na het dansen weer een sprong in herstel maakt. Ik wil meer bewegen, maar ook daar moet ik de tijd (en zin) voor vinden.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

(Huis)werk

Huishouden loopt vaak achter en alles wat ik hoop, is meer tijd te vinden om te bewegen, te eten en te ontspannen (hobbyen). Alleen al het schrijven van 1 blog kost me zoveel meer tijd als voorheen. Voornamelijk omdat ik voorheen even achter de pc kon zitten en de woorden uit mijn vingers kon laten glijden. Ondertussen is het per enkele zinnen dat ik mijn aandacht moet verleggen en andere dingen moet doen. Dit voorkomt dat ik in een flow kan komen waarin het allemaal wat sneller loopt.
Mijn aanpak in huishouden is gelukkig wel iets veranderd waardoor ik merk dat langzaam maar zeker er wel een vooruitgang komt. Belangrijkste wat ik heb gedaan is de verwachting van mijzelf weg halen dat ik alle achterstallig huis onderhoud in 1 week kan weg werken. Ik pak nu elke dag een thema, en met het thema pak ik steeds een stukje meer mee waardoor er steeds meer snel gedaan kan worden.
Voorbeeld is de keuken. Elke maandag is de keuken aan de beurt. Het begon met het aanrecht en vloer welke ik al telkens mee pakte, en besloot het gasfornuis een week mee te pakken. Week erop kon het gasfornuis met een doekje af in plaats van 2 uur poetsen en had ik die 2 uur om het senseo apparaat grondig te reinigen. Week erna had die ook veel minder tijd nodig en heb ik met de oven een beginnetje gemaakt. Dit zal uitlopen naar hopelijk 1 uur maximaal 2 per week aan de keuken reinigen. Wat al beter klinkt, en dus makkelijker motiveert, dan als ik al denk aan al die achterstallige schoonmaak op dezelfde dag te moeten doen.

Baby

Op de dag dat hij 4 maanden was, zijn we begonnen met zijn oefenhapjes. Echter zorgde ook de tijdsdruk ervoor dat ik moeite ad een mooi tijdstip te vinden voor zijn hapjes. Nu lijkt het dat we daar een oplossing voor hebben. Zo’n baby eet stoel zodat we zijn oefenhapjes kunnen geven terwijl wij eten. Hij loopt dan toch altijd te krijsen omdat hij aandacht wil. Verder is hij ineens een week een ander kind. Hij is rustig, hoeft minder te slapen, maar slaapt wel makkelijker in met zijn middag dutjes. Hij kan zichzelf nog beter bezig houden wat ervoor zorgt dat hij gevoelsmatig iets minder aan mij vast geplakt zit.
Hij had al weken dat hij meer dan gemiddeld sliep. Enkele weken dat hij gevoelsmatig geen of weinig vooruitgang boekte in zijn ontwikkeling. Ik maakte me geen zorgen, ik wachtte gewoon af naar de sprong die ik verwachtte. En inderdaad; samen met het minder uren slapen besloot hij ineens zijn flesje zelf vast te houden, zit hij bijna zelfstandig, begint ineens met onze hulp te staan, brabbelt er op los, helpt me met aankleden en lijkt zelfs de simpelste routines te herkennen. Routines zoals slabbetje om (tilt hij zijn hoofd al op), om daarna de salontafel af te struinen naar zijn flesje (waar hij op gefocust blijft) die hij uit je handen grist om zelf uit te drinken. Aardige grote sprongen dus ineens.

Vrije tijd

Mijn verjaardag is ondertussen geweest. Het was een chaotische week om alles gedaan te krijgen en klaar voor het feestje. Het was een gezellige dag met (vooral ‘s middags) veel mensen over de vloer.
Wellicht de grotere dag was afgelopen woensdag, wanneer Björn en ik een jaar getrouwd waren. Patrick was bij zijn opa en oma en wij zijn gezellig naar de orchideeënhoeve geweest, hebben van Kasumi avondeten afgehaald en hebben thuis bioscoop stijl de nieuwe Marvel film gekeken. Het was een mooie liefdevolle dag. Het voelde raar dat we geen rekening hoefden te houden met Patrick, maar dat voelde ook wel erg fijn.
Ik heb met Björn besproken dat de zondagen dat ik niet dans, ik zit te overwegen mij (minstens) 3 uurtjes terug te trekken in de hobbykamer. Zodat ik even tijd aan mijzelf kan besteden. Hetzij voor wat schilderen, lezen, of welke hobby ik zou willen beoefenen. Maar het lijkt me fijn om een paar ongestoorde uurtjes te hebben waar ik even mezelf kan lostrekken van de chaos welke ik continu ervaar.

De nieuwe maand ga ik weer in met nieuwe doelen, waaronder hoofdzakelijk mijn tijdsdruk onder controle te krijgen. Ik ben benieuwd wat deze maand te brengen heeft. Alles wat ik weet is dat we volgende week een midweekje weg gaan met familie.

Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *