Seasons Review

De grote magiërs van het koninkrijk hebben zich verzameld in het hart van het Argos bos, waar het legendarische toernooi van de 12 seizoenen plaats vindt. Aan het einde van de drie jarige competitie, wordt tussen de deelnemers de nieuwe groot magiër van het Xidit koninkrijk gekozen. Neem je plek, magiër! Trek je voorvaderlijke magische objecten aan, roep je meest betrouwbare vertrouwelingen naar je zijde en maak je klaar voor het aangaan van de uitdaging!

Korte uitleg van het spel
Bij Seasons heb je 3 jaren met 4 seizoenen welke kort, maar ook langer kunnen duren. Je gooit de dobbelstenen van het seizoen, iedere speler kiest een dobbelsteen en neemt de acties die erop staan en de overgebleven dobbelsteen bepaald hoe snel het seizoen vordert.
Elk jaar krijg je weer nieuwe kaarten, welke je van tevoren gekozen hebt welke je probeert te spelen volgens de regels van het spel. Hiervoor zul je bijvoorbeeld tokens moeten betalen, moet je een kaart mogen spelen en wellicht zelfs winstkristallen moeten inleveren.
Als alle 3 de jaren voorbij zijn, is het spel geëindigd en tel je de kristallen die je in totaal verzameld hebt.

Hoe goed is het spel op te bergen zodat je niet hoeft beginnen met uitzoeken en de onderdelen netjes blijven?
Er is zeer goed nagedacht in hoe de vakken in de doos gemaakt moeten worden en zodoende kun je dus makkelijk alle onderdelen vinden en zodoende snel het spel beginnen. Ik zou zeggen dat hoe goed er over nagedacht zeker boven gemiddeld ligt en op 1 klein detail (de kubusjes sorteren) na heb ik er helemaal geen negatieve opvattingen over.

Wat is de kwaliteit van de onderdelen?
De dobbelstenen zijn iets groter dan de ‘gewone’ dobbelstenen en hebben een iets hoger gewicht. Dit maakt het zeer comfortabel om te gooien met de stenen, aangezien je het gevoel hebt dat je ook daadwerkelijk wat in je handen hebt.
Je krijgt een mooi stevig speelbord met plastic telblokjes welke wel iets te makkelijk schuiven als je niet oplet. Mooi detail is dat je je gekozen dobbelsteen ook in je speelbord kwijt kunt totdat je de dobbelsteen terug moet plaatsen voor de nieuwe worp.
Het uiterlijk van het spel is over nagedacht en ondanks soms simpel zoals op de tokens, heb je hele mooie tekeningen ook op de speelkaarten.

Hoe makkelijk is het spel te leren?
Het nadeel van het spel is dat er heel veel kaarten zijn welke allemaal wat anders doen. Ze adviseren daarom ook de eerste rondes een bepaalde aantal kaarten (welke nummers hebben onderin) te kiezen. Het nadeel dat erbij zit is dat je het spel begint met 9 kaarten in je hand, waar je er een moet uitkiezen en dan door moet geven om uit de volgende 8 kaarten weer een kaart te kiezen. Als je het spel nog niet kent, is dit heel veel informatie en hoe goed het spel ook uitgelegd word, is het teveel informatie om echt te weten wat je aan het kiezen bent.
Desalniettemin, als je eenmaal daar voorbij bent spreekt het spel voor zich en is het een vrij makkelijk en simpel spel, wat niet ten koste gaat van het plezier.

Wat is goed aan het spel en wat is minder?
De kleuren van de tokens zijn niet allemaal even logisch. Zo is vuur geel, en lucht is rood. Water is gelukkig wel gewoon blauw en groen is voor aarde. Hierdoor kun je je af en toe vergissen in welke token je daadwerkelijk pakken moet als je vuur wilt pakken.
Hiernaast is het spel heel erg gebalanceerd. Omdat in elke ronde iedere speler een beurt mag nemen, kan iedereen in de laatste ronde ook zijn laatste actie doen.

Wie zou dit spel leuk vinden?
Ondanks het spel door dobbelstenen gooien een redelijke toevalsfactor heeft, zijn er wel manieren om je kansen te vergroten. Daarbij als je als eerste mag pakken heb je de meeste keuze, in tegenstelling tot de laatste die een steen mag kiezen.
Het is hiernaast ook een erg tactisch spel. Aan de hand van de kaarten die je speelt op bepaalde momenten in het spel kun je een flinke voorsprong krijgen op de rest, echter kan die voorsprong door de tactiek van een andere speler natuurlijk weer geneutraliseerd worden.
Dus ik denk dat de tactiek fanaten dit spel wel leuk vinden, mits ze in hun achterhoofd houden dat er toch wel een geluksfactor in zit waarmee ze moeten werken.

Wat is mijn cijfer?
7.5

Algemene gegevens:
2-4 spelers
Leeftijd 14+
60 min
Jaar van uitkomst 2012


Wat vind jij van dit spel? Laat gerust een comment achter.

Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust: