Sagrada (en uitbreiding) Review

Als een ervaren ambachtsman, gebruik je de kneepjes van het vak en voorzichtige plannen om een glas in lood meesterwerk te ontwerpen in de Sagrada Familia

Korte uitleg van het spel
Met Sagrada moet je een keuze maken uit de geworpen gekleurde stenen om in je raampje te plaatsen. Op het raam staan ook vakken waar alleen een desbetreffende cijfer of kleur op mag en om het nog lastiger te maken mag de dobbelsteen welke je plaatst niet naast een steen komen met dezelfde kleur of cijfer. Het is een puzzelspel waarbij je hoopt aan het einde je laatste steen te kunnen plaatsen en de meeste punten te scoren door de bonus plaatsing te volbrengen.

Hoe goed is het spel op te bergen zodat je niet hoeft beginnen met uitzoeken en de onderdelen netjes blijven?
Een extra mooie wending aan het ontwerp van de doos is dat ze al rekening houden met dat de uitbreiding er bij zal kunnen. Zonder de uitbreiding zullen de stukken iets makkelijker kunnen verplaatsen, maar dat is geen storende factor. Ze hadden echter een extra vakje kunnen maken voor de speler counters welke op deze manier snel kwijt kunnen raken.

Wat is de kwaliteit van de onderdelen?
Hele mooie doorzichtige kleine dobbelstenen, het glaswerk is stevig met een handige opening waar je het variërende kaartje met de kleuren en cijfer restrictie makkelijk kunt inschuiven. De fiches om de puntentelling mee te doen is wat klein, simpel en inspiratieloos vergeleken met de rest van het spel wat een mooie glas in lood getekende thema heeft.

Hoe makkelijk is het spel te leren?
Na een simpele uitleg van de regels, kan men al meteen beginnen met het eerste steentje te leggen. De moeilijkheidsgraad zit hem meer in de ervaring op te doen waardoor je het overzicht kan houden in welke stenen er nog moeten komen en of ze nog geplaatst kunnen worden.

Wat is goed aan het spel en wat is minder?
Het spel is goed gebalanceerd. Iedereen heeft even goede kansen om de juiste stenen te leggen door een specifieke methode van stenen te pakken. Het boekje is wat wazig aangezien ze extra regels erbij hebben geschreven wat niet altijd even duidelijk is.

Wie zou dit spel leuk vinden?
Ik persoonlijk ben helemaal verzot op het puzzelgehalte van dit spel. Er zit wel een geluksfactor in omdat je met gekleurde dobbelstenen werkt, maar het uitzoeken en peinzen over waar je hoe een steen kunt leggen om het raampje vol te krijgen is zeker een ervaring.

Uitbreiding 5-6 spelers
Deze uitbreiding hoeft niet veel toe te voegen. Niet negatief bedoelt, je krijgt er de mogelijkheid mee om 2 extra spelers uit te nodigen! Ze hebben een manier bedacht om er een ander gebalanceerde manier van stenen pakken welke optioneel is. Maar beide methoden werken voor elke aantal spelers.

Wat is mijn cijfer?
8

Algemene gegevens:
2-4 spelers
Leeftijd 14+
30 min
Jaar van uitkomst 2017


Wat vind jij van dit spel? Laat gerust een comment achter.

Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust: