Roll Player Review

Roll player is een spel waarin je dobbelstenen kiest en plaatst waarmee je een karakter creëert. Het verschil is alleen dat in plaats van dat je het karakter maakt om het spel te spelen, het maken van het karakter het spel is. Degene die het beste karakter maakt aan de hand van de klasse, achtergrondverhaal en eigenschappen wint het spel.

“Machtige helden verschijnen niet uit lucht – Je moet ze creëren!” Thunderworks

Kort speluitleg:
Bij Roll Player heb je een karakterkaart waarbij je met dobbelstenen probeert zoveel mogelijk punten te scoren. Hiervoor heb je 7 verschillende kleuren aan dobbelstenen in een zak zitten waarvan er een paar gepakt worden, gegooid worden en op markt kaarten worden gelegd. Je kiest om de beurt een van de dobbelstenen en legt deze op je karakterkaart erbij. Je kunt hierbij letten op de totale score van een rij van drie dobbelstenen, welke kleur dobbelsteen zich waar bevind of welke speciale actie je wil ondernemen. De kaart van welke je de dobbelsteen gepakt hebt bepaald de volgorde waarin iedereen van de markt mag kopen. De kaarten die daar te kopen zijn dragen ook mee aan punten door bijvoorbeeld uitrusting te kopen, wapens, of geven je bijvoorbeeld de mogelijkheid voor juist een lage totaalscore per rij te gaan voor punten. Wanneer het spel afgelopen is, wanneer je karakterkaart vol is met dobbelstenen, word gekeken naar wie de meeste doelen behaald heeft en hoeveel punten daarbij horen en degene met de meeste punten wint het spel.

Hoe goed is het spel op te bergen zodat je niet hoeft te beginnen met uitzoeken en de onderdelen netjes blijven?
Je hebt twee vakken waar je alles in kwijt moet. De verschillende (formaten) kaarten kunnen daarom ook makkelijk door elkaar heen raken wat kan zorgen voor schade. In de doos zitten wel (goedkope) ziplocks waarmee je de kaarten eventueel kan scheiden van elkaar.

Wat is de kwaliteit van de onderdelen?
De kwaliteit zelf is goed. Er zit ook een mooie zak bij om de dobbelstenen in te doen, de kaarten zien er netjes uit en de cardboards zijn mooi schoon uit te drukken.

Hoe makkelijk is het spel te leren?
Het is een spel die je vrij snel kan spelen. Je hebt een handige cheatsheet waarvan je de beurten kan spieken, alleen zijn er zoveel manieren om punten te winnen dat het wellicht iets langer duurt voordat je alles in de gaten kan houden aangezien je snel het overzicht kwijt raakt.
Ik heb gemerkt dat het voor sommige mensen lastiger is gemakkelijk te worden met het spel dan anderen.

Wat is goed aan het spel en wat is minder?
Je vergeet al snel acties van de rij toe te passen. Dingen zoals een goudstuk pakken bij het volmaken van een rij of de speciale acties die de rijen bevatten. Ook is het een beetje onduidelijk hoe de puntentelling van de kledingstukken gaat als je de telling puur van de kaarten af neemt en niet de regels in het boekje gelezen hebt. Verder is het een lekker vlot spel waarbij je al snel een volgende ronde wil spelen.

Wie zou dit spel leuk vinden?
Dit is een zeer strategisch spel waarbij je soms keuzes moet maken om punten op te offeren om ergens anders wellicht meer punten te verdienen. Je hebt de mogelijkheid om de tegenstander te dwarsbomen door een kaart die hij graag uit de markt zou willen kopen als eerste nemen en/of te verkopen of door de kleur steen die hij wil voor zijn neus weg te pakken.
Het thema is fantasy, maar meer dan een plaatje op je karakterkaart heb je niet veel te maken ermee.
Verder is het een echte dobbel met kaarten.

Wat is mijn cijfer?
8.5

Algemene gegevens:
1-4 spelers
Leeftijd 10+
60-90 min
Jaar van uitkomst 2016


Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *