Pandemic Review

Meerdere virussen veroorzaken een epidemie en dreigen de wereld over te nemen. Kun jij samen met je team de wereld redden?

Korte uitleg van het spel
Bij Pandemic probeer je samen met alle andere spelers het te winnen van de 4 virussen. Wanneer je voor alle 4 de virusen het geneesmiddel gevonden hebt heb je gewonnen, maar je hebt steeds maar 4 acties die je kan nemen en aan het einde van je beurt raken twee extra steden geïnfecteerd. Sterker nog kun je een kaart trekken welke de infecties ernstiger maken. Met drie manieren om te verliezen is het daadwerkelijk een strijd die je voert.

Hoe goed is het spel op te bergen zodat je niet hoeft beginnen met uitzoeken en de onderdelen netjes blijven?
De kleine onderdelen kun je goed opbergen in kleine zakjes. Het is wel handiger om een bakje te pakken, zodat je de onderdelen erin kan doen en wat makkelijker kan pakken tijdens het spelen.
De kaarten is een groter vak voor, waardoor ze flink door elkaar heen husselen, en het dus enorm lastig is om de kaarten bij elkaar te houden. Dit is eventueel op te lossen door de originele verpakkingen, waar de kaarten in zaten, te bewaren om de kaarten in terug te plaatsen als er enkele kaarten, van een andere soort, tussen de stapels uit gehaald is.
Het spel begint al met een beetje uitzoekwerk bij het opzetten, dus dat kun je niet totaal voorkomen.

Wat is de kwaliteit van de onderdelen?
De kleine kubussen zijn schattig en ook de overige onderdelen zien er vrij stevig uit. Zo voelen ook de kaarten stevig aan en ben je niet bang een onderdeel stuk te maken bij correct gebruik.

Hoe makkelijk is het spel te leren?
Het spel heb je wel door nadat je een ronde gespeeld hebt. Het is makkelijker als je voor het eerst met iemand mee kan spelen die het spel al gespeeld heeft zodat deze mee kan denken in hoe je de 4 acties het beste kan uitvoeren. Je mag namelijk gewoon overleggen met elkaar.
In het begin bij het uitleggen van het spel kan het echter lijken dat er heel veel informatie aan verbonden gaat, terwijl al die informatie na een ronde spelen logisch is en dus ook makkelijk te onthouden. Het spiekkaartje hebben mijn partner en ik al sinds ronde 2 niet meer aangeraakt.

Wat is goed aan het spel en wat is minder?
Wat ik geweldig vind aan het spel is dat als je het enkele keren gespeeld heb, je de moeilijkheidsgraad omhoog kan schroeven. Zo is het ook spannend dat je net zo goed kan verliezen van de virussen als dat je kan winnen. De constante afweging in of je schade wil gaan beperken, of verder gaat vorderen in het spel door een geneesmiddel te vinden. Want 1 kaart kan alles veranderen en je zo doen verliezen als je te lang nalatig bent geweest naar de wereld.

Wie zou dit spel leuk vinden?
Als je samen wil spelen met je medespelers is dit een erg leuk spel. Ook zit er een grote strategie factor in, ondanks dat toeval wel wat aanwezig is. Ik vind dat er ook spanning zit in het spel aangezien je af en toe je verlies in zicht ziet. Wat het juist zo geweldig maakt als je toch nog het tij weet te keren.

Wat is mijn cijfer?
8,5

Algemene gegevens:
2-4 spelers
Leeftijd 8+
45 min
Jaar van uitkomst 2008


Wat vind jij van dit spel? Laat gerust een comment achter.

Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust:

This Post Has 2 Comments

  1. Petra van Harskamp Reply

    Geweldig spel waar zelfs de mensen die niet graag een spelletje doen verknocht aan kunnen raken. Mijn cijfer zou hoger zijn.

    • Petra van Harskamp Reply

      Nog een kleinigheidje, als je de uitbreiding koopt, deze past niet bij de 10th century edition (cosmetisch gezien dan)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *