Oordelen

Oordelen brengt vaak negatieve effecten met zich mee, bijvoorbeeld als het om een vooroordeel gaat, iets waar iedereen wel ervaring mee heeft. Maar wat als het niet een specifiek een vooroordeel is, maar dat je een oordeel velt over je medemens, of wellicht oordeel je wel over jezelf of wat ik nog erger vindt is om alvast voor een ander jezelf te beoordelen.

Maar wat bedoel ik als ik het heb over een oordeel? Het vormen van een meningsuiting en het oordelen van mensen zit in een klein hoekje, iets wat men meestal doet zonder er erg in te hebben. Pas als een vooroordeel er flink naast blijkt te zitten, betrapt men zichzelf erop te hebben geoordeeld.

Stel voor dat je op straat loopt en een grote spierbonk/bodybuilder passeert jou. Zou jij een paar stappen opzij doen? Het ziet er wellicht intimiderend uit en velen zullen voor zo iemand wijken, maar ik ken toch wel een grote spierbonk die zo ontzettend lief is. Hetzelfde geldt voor gothics of punks wie vaak ontweken worden.

Een bekende vorm van vooroordelen is rasisme of sexisme. “Die buitenlanders” of dat Audi-rijders asociaal zijn. Overal kom je wel tegen dat er een oordeel getrokken is over iemand zonder nog een woord gesproken te hebben naar elkaar. En vaak is dit oordeel nog niet eens door de persoon zelf getrokken, maar hebben ze het van anderen gehoord. Vaak hoor je zelf van meerdere mensen hetzelfde oordeel, dus dan zal het wel waar zijn, toch?

Onderzoek heeft dan ook bewezen dat men een halve seconde nodig heeft om een oordeel te vellen over iemand zijn/haar dominantie en betrouwbaarheid. Het maken van een oordeel heeft dan ook een hele nuttige functie, het helpt ons overleven. Maar wat jammer is dat met de oordelen die getrokken worden over mensen vaak ook ten kosten gaan van hen.

Soort zoekt soort, zeggen ze ook wel eens. Ook dit is niet vreemd gedrag, aangezien de mensen die al zoveel op elkaar lijken wat denkwijze betreft, elkaar minder snel zullen beoordelen en de afwijkende eigenschappen kunnen accepteren voor wat ze zijn.
Iedereen wil geaccepteerd worden voor wie hij/zij is. Wat daar in vreemd is, is dat men ook verwacht dat anderen niet teveel verschillen van hun zelf, want dat wekt weer oordelen op.

Bijvoorbeeld een vrouw die voor u in de rij bij de kassa staat. Haar haar zit in de war, ze draagt geen make up en haar shirt is niet eens gestreken. Maakt dit deze vrouw een slecht mens? Ze zal waarschijnlijk aangekeken worden als een soort zwerver wie niet eens de tijd neemt om degelijk de deur uit te stappen. Het punt dat ze vergelijkbare hobbies en interesses als jou hebt, even intelligent is als jou of wellicht zelfs je beste vriendin kan worden als je haar een kans geeft doen er niet toe. Ze is een slons.
Een slons die haar werk moet weten te combineren met het opvoeden van haar kinderen en baby, waar ze alleen voor staat, aangezien haar partner haar voor een ander verlaten heeft. Met de geringe tijd die ze heeft weten te vinden om nog even boodschappen te doen voordat ze haar kinderen van school moet halen, heeft ze niet de tijd gevonden om er voor jou verzorgd uit te zien. Te snel geoordeeld?
Kleine kans dat je deze vrouw zo in de supermarkt tegen komt omdat ze voor jou al geoordeeld heeft. Ze zal naast de geringe tijd die ze al heeft wel tijd vinden om zichzelf op te tutten, zodat jij als iemand die ze niet eens kent, haar niet kan beoordelen op haar uiterlijk.

Iedereen oordeelt, en het is een natuurlijk fenomeen. Het is een kunst om te beseffen wanneer je handeld naar een oordeel of je oordeel alleen maar gebruikt als hulpmiddel. Laat een ander, en jezelf, in de waarde en leer je oordelen te herkennen.


Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust:

This Post Has 2 Comments

    • Janelin Reply

      Dat vind ik helemaal prima, scheelt mij weer werk het naar jullie te sturen 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *