Omgaan met borderliners

Er is geen precieze handleiding in hoe je om zou moeten gaan met mensen met borderline, helaas. Dit is aangezien ieder persoon met borderline anders is.

Soms wens ik dat ik nooit de diagnose voor borderline had gekregen. Ondanks het mij geholpen heeft om gericht hulp te zoeken wat zeker een heel eind geholpen heeft, zorgt het er ook voor dat mensen zich raar/anders gedragen als het betreft in omgaan met mij. Het rare van deze manier van omgang is dat het juist ervoor zorgt dat ik meer last heb van de borderline, in plaats van geholpen wordt het onder controle te houden.

Als voorbeeld merk ik dat mensen op eieren gaan lopen voor mij, bang om me aan te zetten tot een explosieve reactie. Terwijl wanneer mensen zo voorzichtig rond mij heen dwalen, ik geen inschatting kan maken van de situatie en daardoor juist allerlei dingen ga invullen zoals ander hun gevoelens en gedachten. Hierdoor kan ik juist eerder onberekenbaar worden voor de anderen. Terwijl de laatste uitval die ik gehad heb minstens 5 jaar terug is, behandeld iedereen mij alsof ik om elk klein wissewasje kan uitvallen.

Hiernaast durven mensen op de een of andere reden niet eerlijk meer te zijn naar me. Ze geven hun ergernissen liever via via aan waardoor ik van een ander hoor dat er een probleem is. Hierdoor kan er enorm veel misinterpretatie ontstaan en kunnen er dus juist problemen/ruzies vormen. Eerlijkheid wordt zo erg onderschat in de meeste gevallen. Ik kan niet raden wat je denkt, vindt of voelt. Laat me het dan ook niet raden en wees gewoon eerlijk als ik in jouw ogen te ver gegaan ben.

Ik heb dan ook gemerkt dat zij die recht door zee zijn en niet ergens omheen draaien het fijnste zijn om in omgang mee te zijn voor me. Lang verhaal kort, behandel iemand met borderline gewoon als een normaal persoon. Daar hebben ze het meeste aan.


Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *