Mijn persoonlijke baby uitzetlijst

In volle spanning staar je naar de zwangerschapstest, is het positief of negatief? Eindelijk zie je het resultaat, er is een kleine onderweg! Binnen enkele weken, wellicht dagen of zelfs uren gaat je hoofd in overdrive, hoe bereid je jezelf voor op de komst van je (eerste) baby? Wat moet ik allemaal in huis halen voordat deze kleine geboren is? Als je net zo bent als ik was, struin je honderden websites af om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden. Je maakt duizenden lijstjes met dingen die je niet moet vergeten of waarvan je je afvraagt of je het daadwerkelijk nodig hebt.

Hierbij deel ik een lijst met wat ik had moeten halen/had gehaald, zou halen voor een tweede en zo voorts. Ik licht toe waarom sommige artikelen volgens mij een must zijn en welke een persoonlijke overweging zullen zijn. En uiteraard hoop ik dat je er wat aan hebt.

Babykamer:

  • Commode/aankleed kussen
  • 1 of 2 aankleedkussen overtrekken
  • (Commode) kast of plank*
  • Kast voor het vele babyspul/kleding
  • Ledikant + (stevig) matras
  • 3 ledikant dekensetjes (matrashoes en deken)
  • 2 (grote) pakken newborn luiers (maat 1 of zelfs een 0)**
  • Zat babydoekjes, bijvoorbeeld de per 3 verpakte pampers
  • Sudocrem

*Kast of plank
Je zou een speciale commode kunnen kopen. Nu vond ik die dingen erg duur en het zag er naar uit dat ze niet veel meerwaarde boden. Daarom heb ik een simpele ladekast gekocht waar ik het aankleedkussen kon opleggen. Ik maakte me veel zorgen vooraf over dingen altijd binnen handbereik hebben, maar het kleine randje dat ik over heb naast het kussen is genoeg. Je ziet al snel of het een plas of ook poepluier is en kunt dan alles makkelijk even uit de lade trekken. Een losstaande plank voor het kussen kan ook, maar dan adviseer ik wel een plankje of dergelijke waar je de billendoekjes, sudocrem, de schone/vieze luier en aan te trekken kleding op kan neerzetten alvorens je begint.

**Luiers
De eerste week gaat waarschijnlijk alles langs je heen. Wij dachten dat we genoeg luiers hadden, maar vooral in die eerste periode vliegen ze er doorheen. Je wil voorkomen dat je de eerste week voor nood de deur uit moet om luiers te kopen, dus genoeg inslaan is geen luxe. Onze zoon zat maar 3 dagen aan de maat 0, en daarna heeft hij 1,5 maand op de 1 gezeten. Ik gok dus dat we zo’n 150 luiers maat 1 versleten hebben voordat de volgende maat aan de beurt was. Wij gebruiken voor de luiers de Woezel&Pip luiers van de Etos. Ze zijn altijd in de aanbieding en daarmee heel wat goedkoper dan andere merken, ze doen super werk in het opnemen van vocht en lekkage voorkomen. Enige nadeel is dat ze wat groter vallen dan aangegeven op de verpakking. (onze zoon van zo’n 6,5 kilo zit nog steeds op de 2)

We hadden van alles gekocht om wasbare luiers te kunnen gebruiken. We hebben nog steeds een hele reeks staan met luiers die gebruikt kunnen worden. Het feit is alleen helaas dat mijn ervaring met die luiers niet goed zijn. Ze nemen weinig op (zelfs na 3x wassen, wat het advies is) en lekken binnen een uur alweer door, waardoor je de baby weer van schone/droge kleding mag voorzien. Helaas is dit een grote miskoop voor ons geweest.

Kleding

  • 6 rompers (50/56)*
  • 6 setjes newborn kleding (50 of 56 afhankelijk van grootte baby)
  • 2 mutsjes (optioneel)**
  • Sokjes***
  • Vestje of jas

*6 Overslag rompers
Ideaal van de zeeman, ze hebben rompertjes in de maat 50/56. Naast dat ze goedkoop zijn, zijn ze langer te gebruiken bij je kleine en door de dubbele maat zit je niet in het probleem met welke maat je voor je nog-niet-geboren baby te halen. Ik persoonlijk gebruik deze rompers overal onder. Ze beschermen de kleding tegen poepongelukjes, houden de luier op zijn plek en werken lekker makkelijk. Ik haal altijd de witte met een wat bredere band, maar ze hebben allerlei kleuren en vormen, voor ieder wat wils.

**Mutsjes
Er wordt gezegd dat je ze moet halen, maar deze hadden we beter achterwege kunnen laten. De maat is onmogelijk in te schatten, hij had ze (zomerbaby) maar voor een week nodig en toen gebruikten we gewoon de muts die je mee krijgt vanuit het ziekenhuis. Is dus een overweging waard of je deze wel moet aanschaffen.
Let wel! De eerste week of twee moet je een mutsje voor de baby hebben ongeacht het seizoen. Dit omdat ze dan hun temperatuur nog niet goed reguleren kunnen.

***Sokjes
Nog zo’n voorwerp die we veel te veel hebben en nooit gebruiken. we hebben toevallig via via sokjes gekregen van het merk Bambino welke zowaar bevallen. Maar de maat bepalen is lastig en het is overwegend beter voor de baby om niet alsmaar sokken te dragen. Hij kan zichzelf zonder sokken veel beter ontdekken. Voordeel van die bambino sokjes vind ik dat ze tot dusverre meegroeien dus nooit echt te groot of te klein zijn geweest. Ideaal dus voor dat momentje dat het toch wat frisjes buiten is en je kleine de dekens van zich af blijft schoppen (dramatisch altijd)

Eten:

  • Voedingskussen (mits goede, ook geweldig voor slapen)*
  • Borstkolf (gemotoriseerd) mits je borstvoeding wil geven
  • 2+ flesjes
  • Ongeacht borstvoeden, 1 pakje babymelk**
  • Voedertoren en thermoskan (mits aan kunstvoeding)***

*Voedings/zwangerschapskussen
Ik had nergens geweest zonder dit artikel. Als buikslaper werd ik al vrij vroeg beperkt in mijn slaaphouding en moest ik op mijn zij gaan liggen. Daarnaast ook nog eens een bekken die begon op te spelen en je hebt slapeloze nachten. Toen kocht ik een zwangerschapskussen en sliep zoveel malen beter! Belangrijk was dan ook wel dat ik zowel ondersteuning had voor mijn knieën als voor mijn armen, dus een extra lange kussen gebruikte. Nu na de zwangerschap mis ik de comfort die het kussen mij gaf ‘s nachts.
Verder als voedingskussen heb ik hem niet gebruikt, er waren altijd wel ergens kussens te vinden om hier en daar onder de arm te drukken, beter dan het grote kussen steeds uit bed en naar bed te slepen. Het had het voeden daarentegen waarschijnlijk wel wat makkelijker gemaakt omdat het erop af gestemd is en je dus minder loopt te puzzelen met een kussen dat neigt te vallen terwijl je een (zware) baby vast houd op je zwakke arm.

**Babymelk
Hoe mooi ik het mij ook ingedacht had, borstvoeding geven ging niet makkelijk. Ook van anderen heb ik gehoord hoe de baby vaak toch nog eerst een dag of 2 aan de kunstvoeding moeten voordat het eindelijk een beetje op gang gekomen is met behulp van de kolf. Wij hadden kunstvoeding van Bon Bébé aangeraden gekregen, een merk die we nog steeds gebruiken nu de borstvoeding niet genoeg was. Voordeel van dit merk is dat het in 2 zakjes verdeeld zit per pak waardoor je minder snel verspilt als je een zak moet open trekken voor die eerste dagen. Ander voordeel is dat ze ongeveer de helft kosten van menig ander merk. Het is bij genoeg winkels te verkrijgen (alleen toevallig niet op ons winkelcentrumpje) en mogen we dus naar de Vomar rijden (of Coop, Dirk en zo nog vele meer)

***Voedertoren en thermoskan
Als je dan toch op kunstvoeding gaat, vind ik deze hulpmiddelen een must. In de ochtend, na het eerste flesje, vul ik de thermoskan met het verwarmde water en meet ik de voedingen uit. De temperatuur die ze mogen drinken is tussen de 30 en 20 graden, dus het warme water kan ik de rest van de dag van gebruiken. Daarnaast doe ik kleine stickertjes op de voedertoren waarop ik zet hoeveel milliliter er nog in het flesje moet om de voeding te krijgen. Samen met een ongeveer tijd en evt welk flesje de vitamine toegediend mogen worden. Voordeel hiervan is dat mijn man makkelijk een nacht en ochtend shift kan nemen, als iemand komt oppassen ze allemaal zien hoeveel hij ongeveer wanneer zal moeten krijgen. Als hij meer krijgt is het even stickertjes updaten en men weet weer waar ze aan toe zijn.

Verzorging

  • Babybadje (met zitje als je wil douchen)*
  • Thermometer voor het bad
  • Badhanddoek
  • Kraampakket (via zorgverzekering)
  • 2 Anale thermometers
  • Nagelset** en zachte haarborstel

*Babybadje met/zonder zitje
Wij hadden een badje met zitje gekregen en ik vond het dan ook jammer te horen dat het zitje eerder gevaarlijk is dan een hulpmiddel. Dus daar ging het zitje, uit het badje. Ondertussen zijn we begonnen met douchen met onze zoon en een ultieme tip die ik gehad heb is om dan de tummytub wel op te stellen, met zitje en de handdoek (met zo’n schattig hoofdpuntje) in het zitje klaar te leggen. Dan kun je de baby neerleggen, inwikkelen, jezelf nog even snel verder wassen of afdrogen alvorens je verder gaat met het afdrogen en aankleden van je baby.

**Nagelsetje en haarborstel
De een pleit erbij en een ander gebruikt het niet. Ik persoonlijk heb het nog niet gebruikt en ondanks zijn nageltjes ondertussen een wel flinke lengte bereikt hebben, voel ik nog niet de noodzaak om ze te knippen. Hij krabt zichzelf al een tijdje niet meer open en dus is het een hoop gepiel voor iets wat hij amper zal merken. Daarentegen ken ik ze ook die wel moeten knippen omdat de baby zichzelf blijft openkrabben, dus het is echt baby afhankelijk. Of je het al tijdens de geboorte moet hebben is een ander puntje. In het begin mag je toch niet veel meer dan een beetje bijvijlen met een zachte vijl, en wanneer je zou mogen knippen weet je vroeg genoeg of je het zal gaan gebruiken. Maar in ieder geval geen must tijdens de grote lijst inkopen.
De haarborstel kan grappig zijn. Alleen werd onze zoon met best wel een bos geboren, wat vrij snel verdwenen was, om daarna pas de echte haar te groeien.

Op pad

Eindelijk durf je het aan, het eerste uitje met je pasgeboren baby, vaak aan het einde van je kraamweek. Een bijzondere stap die je niet wil maken zonder goed voorbereid te zijn. Maar voor je het weet sleep je de baby overal mee naar toe en is het toch echt handig een paar extra hulpmiddelen te hebben.

  • 3-Delig kinderwagen (wandelwagen, buggy en autozitje)*
  • Reisbed**
  • Luiertas***
  • Auto schaduwdoek
  • Auto spiegel

*3-delig kinderwagen
Wat hadden wij zonder dit ding moeten doen? Het is een wandelwagen die met een simpele handeling om te zetten is naar een buggy wanneer de tijd daar is, en als je een kort uitje heb zoals naar het consultatiebureau of alleen al het ziekenhuis uitlopen is het handig dat het autozitje in plaats van de wandelbak op hetzelfde onderstel te klikken is. Niet hoeven sjouwen met een baby in zijn autozitje, maar gewoon even die paar meter rond rijden. Een absolute tip die ik heb gehad en gelukkig ook uitgevoerd heb, is om nog voor de baby geboren is het autozitje een paar keer in de auto te klikken en er weer uit te halen, het is een handigheidje en die kun je beter oefenen zonder dat de baby er al in zit.

**Reisbed
Een bedje dat te gebruiken is als box en je overal even uit kan klappen, voor als je ergens wat langer blijft of besluit de spannende stap van een overnachting ergens anders dan thuis te zetten. Wel adviseer ik een verstelbare bodem voor als je in de eerste maand(en) al besluit het bedje te gebruiken, aangezien erg laag reiken om je baby uit bed te halen erg belastend is voor je lichaam. En als je een beetje rondkijkt vind je er ook nog eens eentje met een commode deel inbegrepen.

***Luiertas
Volgens mij ook een zekere must. Het is even kijken waar je prioriteiten liggen in het aanschaffen van een luiertas, maar mijn voorkeur gaat naar de versie waar je hem kan uitklappen naar een commode. Hierdoor ligt je baby veilig en meestal gaan deze luiertassen gepaard met veel vakjes waar je van alles snel in kan terug vinden. Het zou toch vreselijk zijn als de baby spontaan aan het teruggeven is en je niet zijn spuuglapje snel en binnen handomdraai tevoorschijn kan toveren!

Overig:

  • Box met boxkleed
  • 2 fopspenen (optioneel)
  • 25 Hydrofiele luiers (70×70)*
  • Babyfoon (zonder camera goed genoeg)
  • Draagdoek**
  • 2 Slaap/trappelzakken
  • Inbakerdoek
  • muziek doosje***
  • 2 Metalen kruiken in doek****

*Hydrofiele doeken
Het klinkt veel 25 stuks, maar wellicht is het zelfs weinig. Je gebruikt het voor zo veel, dat iedereen die ik erover hoor alleen maar zegt dat het een zekere must is in de uitzet. Je gebruikt het eventueel als spuugdoekje, ik leg het op de commode zodat de hoes niet zo snel vies wordt, onder zijn hoofdje voor als hij spontaan aan het teruggeven is en je geen zin hebt 3x op een dag zijn bedje te verschonen, we gebruiken het als schaduwdoek, om hem te verplaatsen van de verschoontafel naar de douche of om hem in te wikkelen bij het consultatiebureau. Het is onvoorstelbaar waar het allemaal ideaal voor is. In de eerste week toen we nog geen inbakerdoek hadden hebben we zelfs daarvoor de hydrofiele doeken kunnen gebruiken. De kraamhulp was er verzot op en die doeken lagen over in huis verspreid met haar aanwezigheid. Het is een absolute must artikel, je moet je er niet in vergissen.

**Draagdoek
Dit is een beetje een persoonlijke kwestie. We hebben er een gekocht en onze zoon houd er niet zo van. Het is een nieuwsgierig aagje die het liefst steeds vast gehouden wordt, maar zodra hij in de doek gedragen werd wilde hij meer bewegingsvrijheid. Ook is het kopen van een draagdoek een hoop onderzoeken waard. Er zijn veel verschillende vormen en elke vorm heeft weer zijn eigen bind methode. Ik persoonlijk vond de stijvere (gewoven) doek het fijnste omdat onze zoon daarin makkelijk in en uit te halen was en het doek zelf ook zo op en af was. Dus ondanks met onze huidige baby het niet werkte naar behoren, is het naar mijn idee wel nog een must, elke baby is anders. Over het algemeen houden baby’s van knuffelen en soms helpt het ze in slaap vallen. Echter is het ook handig op zo’n moment even je handen vrij te kunnen hebben en je armen te laten rusten.

***Muziekdoosje
Ik hoor het heel veel, dat baby’s met een muziekdoosje of ruismachine makkelijker in slaap vallen. Wij hadden het geluk dat we een makkelijke slaper hebben, maar de mobiel is desondanks voor ons ook een hele uitkomst geweest. Bij ons had er geen muziek in gehoeven omdat hij het heerlijk vindt om naar de bewegende diertjes te kijken, maar ik hoor in directe kringen ook echt verhalen dat de baby echt niet slaapt zonder een muziekje. Helaas is het experimenteren met welke, aangezien je luide en zachte muziekjes hebt, en een balans vinden is daarin lastig.

****Kruiken
Ik zei toen al dat ik vermoede dat het nutteloos was voor een zomerkind, maar van de kraamhulp moest het. Ondanks beide ouders niet tegen hitte kunnen, ondanks de hele dag de zon op zijn raam stond (en het dus snikheet was daar), we moesten deze kruiken hebben. Nu 4 maanden verder zijn ze nog steeds geen enkele keer gebruikt. Maar het moet.

Einde lijst

Ik hoop dat deze lijst je helpt wat meer inzicht te geven in wat er allemaal komt kijken bij de uitzet van je baby regelen. Als je benieuwd ben naar andere tips, vergeet mijn eerdere blog; Had ik dit maar voor de baby kwam geweten niet, en wie weet lees je dit wanneer mijn volgende blog ook al uit is, welke zal gaan over wat ik adviseer omtrent de ziekenhuiskoffer/vluchtkoffer.

Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *