Machiavelli Review

Een spannend kaartspel, waarin de spelers elke beurt in de huid van een ander karakter kruipen. Omdat het kiezen van deze personen in het geheim gebeurt, staan de spelers regelmatig voor verrassingen.

Korte uitleg van het spel
Bij Machiavelli kies je elke ronde een van de 8 karakters waarmee je hoopt je voordeel te halen over de rest en bouw je jouw stad op om zoveel mogelijke punten te behalen. Met munten koop je de gebouwen, dus munten wil je verdienen. Maar let wel op dat als je veel munten hebt, de persoon die de dief is niet weet welk karakter je gekozen hebt, omdat je dan al je munten kwijt bent. Zo kan je karakter die ronde ook vermoord worden of je gebouwen vernietigd worden en wordt degene die de koning gekozen heeft de beginnende speler.

Hoe goed is het spel op te bergen zodat je niet hoeft beginnen met uitzoeken en de onderdelen netjes blijven?
De doos heeft een heel mooi vak waar alle kaarten samen in passen. Daarnaast is nog een vak waar de muntjes in gelaten kunnen worden. Dus mijn conclusie is dat het spel goed op te bergen valt, als je het niet erg vindt om gerinkel te horen van de kletterende munten bij het vervoeren van het spel.

Wat is de kwaliteit van de onderdelen?
De kaarten zijn van een stevige katoen gemaakt waardoor beschadiging niet snel gebeurt. Hiernaast zijn de muntstukken ook van een plastic gemaakt met een unieke druk en zit er een handig plastic voetstukje bij waarmee je de koningskaart voor een speler kan neerzetten.

Hoe makkelijk is het spel te leren?
De spelregels zijn vrij duidelijk en je krijgt een handige spiekkaart waar op alles nog kort uitgelegd wordt. Het doorkrijgen hoe te spelen zodat je kunt winnen is wel wat lastiger, vooral omdat iedereen zo’n beetje zijn eigen tactiek heeft.

Wat is goed aan het spel en wat is minder?
Het spel loopt lekker door en daarmee is het balans ook goed opgezet. Ik persoonlijk had iets makkelijker aan munten gekomen, maar wellicht is dat mijn eigen gierigheid.

Wie zou dit spel leuk vinden?
Ik denk dat heel veel mensen zich wel kunnen vinden in dit spel en er plezier aan hebben. Er zit wel een zeer hoge tactische kant in het spel en een klein beetje geluk met welke kaarten je trekt.

Wat is mijn cijfer?
7

Algemene gegevens:
2-7 spelers (2-3 speelt dubbele karakters)
Leeftijd 12+
60 min
Jaar van uitkomst 2000


Wat vind jij van dit spel? Laat gerust een comment achter.

Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust: