Hoe help je iemand stoppen met roken?

Zelf ben ik een roker en ben voorlopig nog niet van plan te stoppen. Naast de ergernis die ik regelmatig ervaar dat mensen mij vertellen dat het slecht voor me is merk ik andere acties van anderen die het stoppen lastiger maakt.

Roken is slecht, dat weet elke roker echt wel. Het probleem is dat het een verslaving is en iemand is niet eerder in staat te stoppen ermee totdat ze zélf besluiten dat ze er klaar mee zijn. Zo heb ik ook ernstige overgewicht en ik vind mijn obesitas veel gevaarlijker dan het roken dat ik doe. Ik heb bijvoorbeeld mijzelf dan ook afgesproken eerst op een gewicht te komen die de risico’s verminderd en daarna zal ik toch de stap maken om het roken te staken.

Nu ken ik iemand die recentelijk weer besloten heeft een poging te doen te stoppen met roken. Ze merkte op hoe andere mensen het haar enorm moeilijk maken, wat bij een eerdere poging al haar valkuil is geweest. Ook ik heb zelf ervaringen hoe anderen juist stimuleren te roken, in plaats van wat ze proberen te bereiken. Vandaar deze blog. Wil je echt helpen, hier de do’s and don’ts:

‘Stop er nou eens mee, het is zo slecht voor je! Weet je wel hoeveel het in een jaar kost?’
Ja, dat weten we allemaal. Wij zien ook echt wel dat de prijzen zelfs steeds omhoog gaan, dat er sigaretten uit de pakjes gehaald worden en hoe de fortuinen uit onze beurzen verdwijnt. We weten ook echt wel hoe slecht het is voor ons. Maar! Elke keer wanneer iemand zo’n opmerking maakt, komt er een soort rebelse ‘het is mijn leven’ gevoel naar boven en zorg je er juist eerder voor dat de roker onbewust besluit “nog lang niet” te stoppen. Maak die opmerkingen gewoon niet en laat het ze zelf uit zoeken, hoeveel je ook om ze geeft. Je bent echt niet de eerste die het zegt en zeker niet de laatste.

Stop samen met elkaar.
Ondanks dit punt ook een valkuil kan zijn, kan het ook erg goed uitpakken. Iemand heeft zo minder snel het gevoel er alleen voor te staan, maar de valkuil is dat je door moet zetten (vergeven en doorgaan met stoppen) als een van de twee/groep een slippertje maakt.

‘Wauw! Ben je echt gestopt? Knap hoor!’
Wat je met deze opmerking uitlokt is dat men erbij stil staat dat ze niet roken. Hierdoor wordt de ouderwetse drang naar een sigaret toch weer aangewakkerd en dat kan nou net dat laatste duwtje zijn waardoor een ex-roker weer besluit een pakje te halen. Het knaagt dan makkelijk uren door.

‘Vind je het erg als ik een sigaretje op steek? Ik wil je niet in verleiding brengen..’
Dit is eigenlijk eenzelfde punt als de vorige. Als jij rookt, steek de sigaret gewoon op en leg er geen nadruk op dat jij wel nog rookt. De persoon ziet het wel, maar de herinnering dat zij niet “mogen” roken is minimaal. En als de persoon er toch wel bezwaar mee zal hebben, dan zal die persoon dat zelf wel benoemen, hoop ik. Wat je wel zou kunnen proberen is het aantal sigaretten dat je rookt te reduceren.

Bied geen sigaret aan!
Ondanks dit punt voor zich spreekt, heb ik mijzelf erop betrapt uit automatisme een sigaret van iemand aan te nemen die uit automatisme een sigaret aanbood aan me. Jammer, want het ging de hele avond door en daarna startte ik weer. Echter zou het persoonsafhankelijk kunnen helpen als ze om een sigaret vragen, er een (twijfelachtig) te geven. Dit scheelt hun een pakje kopen en kan eventuele extreme drang wel voorkomen. Wanneer een ex-roker een pakje koopt, is het weer einde verhaal.

Leid de persoon af wanneer de ex-roker de drang te groot wordt.
Ga dingen doen, het liefst dingen waarbij de persoon met de handen bezig is. Zo raakt de ex-roker wellicht de focus kwijt op het roken en kun je zodoende helpen om van de sigaretten af te blijven.

Heb jij nog eventueel tips met hoe je een persoon kan helpen van de sigaretten af te blijven? Wat heeft jou het meest geholpen of weerhouden om te stoppen? Deel het in de comments.

Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *