Exploding Kittens Review

Exploding kittens is een kaartspel waarbij je een beurt eindigt door een kaart van de trekstapel te pakken. Als de getrokken kaart een ‘Exploding kitten’ is moet je deze miauwende bom ontmantelen door het spelen van een ‘Defuse’ kaart. Kan je dit niet dan is het spel voor jou afgelopen in een pluizige explosie.
Iedere speler begint het spel met slechts 1 ‘Defuse’ kaart in zijn hand. Elke speler kan tijdens zijn beurt gebruik maken van zijn nest ‘Kitten’ kaarten om de kansen tot het krijgen van een bom met snorharen te verkleinen. Dit kan door bijvoorbeeld zijn beurt over te slaan, de speler naast hem te forceren om 2 beurten te moeten spelen of door te kijken naar de bovenste 3 kaarten naar wat voor kattenkwaad hij het beste kan uithalen. Ten alle tijde kan elke speler als het hem uitkomt zijn spinnende ‘Nope’ kitten gebruiken om andere spelers tegen te houden.

Het spel is op de markt gekomen via kickstarter en is tot op heden het meest gesteunde kickstart-project en kent ondertussen meerdere uitbreidingen. Er is een Nederlandse versie beschikbaar, echter is voor de Nederlandse versie alleen het basis spel te vinden.

Hoe goed is het spel op te bergen zodat je het spel niet hoeft te beginnen met uitzoeken en de onderdelen netjes blijven?
De Party Pack editie komt in een doos waarin de kaarten netjes op te bergen zijn. Als je de Original Edition hebt kun je ook de kaarten netjes opbergen, totdat je de uitbreidingen besluit te kopen en je dus met een doos met extra verpakkingen uitbreidingen mee moet slepen om alles bij je te hebben. Er bestaat een doos die lijkt op de Party Pack doos voor de original edition, genaamd First Edition, waar je tot nu toe alle uitbreidingen in zou kunnen opslaan, maar de First Edition is niet makkelijk in de winkel te vinden heb ik zelf ervaren.

Wat is de kwaliteit van de onderdelen?
Een leuk extraatje in de partypack en de First Edition pack is dat er een geluidje uit de doos komt op het moment dat je deze opent. De kaarten zien er mooi uit, maar ik vind ze aan de zwakke kant waardoor je al snel markeringen zoals scheurtjes kan krijgen als je niet voorzichtig ermee mee omgaat. Dit terwijl het spel best wel fanatiek kan worden wat enthousiasme betreft. De dozen zijn er niet op gebouwd om eventueel hoesjes om de kaarten te doen dus dat is geen optie.

Hoe makkelijk is het spel te leren?
Als je kan lezen is het makkelijk te spelen. Op (bijna) alle kaarten staat wat de kaart doet dus als je eerst even de opties door leest in wat er bestaat op de kaarten kun je zo beginnen met spelen. Je hoeft echt niet alle kaarten uit je hoofd te leren, omdat je dus weer terug kan lezen op de kaart wat deze inhoud. Het is wel aan te raden het spel voor het eerst te spelen met minstens één persoon die het eerder gespeeld heeft zodat hij je tips kan geven die vooral in het begin van het spel vaak wel gewenst zijn, heb ik gemerkt.

Wat is goed aan het spel en wat is minder?
Er staan leuke afbeeldingen op de kaarten en de variërende bijschriften zijn vaak een leuke aanvulling. Iedereen kan het spelen, jong en oud, en zolang je genoeg ‘exploding kitten’ en ‘defuse’ kaarten in je pakket hebt kun je het spel uitbreiden naar ontelbare hoeveelheden personen. De Original pack gaat tot 5 spelers en de Partypack tot 10.

Versie*
Original Edition
NSFW
Imploding Kittens
Streaking Kittens
Hidden Compartment PartyPack**
Barking Kittens

Aantal spelers
2-5
2-5
0
0
0
2-10
0

Aantal extra spelers
+4
+4
+1
+0
+0
Losstaand spel
+0

*Lijst is laatst bijgewerkt op 23/11/2020
**Let op! De Partypack heeft een andere achterkant en is daarom niet samen te mengen met de kaarten van de Original pack of een van de uitbreidingen.

Wie zou dit spel leuk vinden?
Zelfs personen die niet houden van spelletjes spelen vinden dit spel geweldig en vragen het me altijd mee te nemen. Ik ken nog niemand die dit spel niet leuk vind.

Wat is mijn cijfer?
8.5

Algemene gegevens (basis spel):
2-5 spelers
Leeftijd 7+
15 min
Jaar van uitkomst 2015


Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *