Disciplineprobleem, HELP!

Ik zal echt niet de enige zijn die hele lijsten en schema’s maken om dingen te doen die gebeuren moeten, maar dat zodra de dag of week ten einde is, nog steeds de helft niet gedaan is. Ik heb een disciplineprobleem.

Als voorbeeld hoort iedereen elke dag in beweging te zijn volgens de onderzoeken. Allemaal leuk gezegd, maar als ik met mijzelf afspreek elke dag een wandeling te maken, hou ik dat wellicht 3 dagen vol. Oefeningen doen, idem dito. Van alles heb ik al geprobeerd, van lijstjes, naar wekkers, naar een maatje zoeken. Binnen een klein tijdsbestek is de goede voornemen alweer gedumpt.

Ik heb ergens gelezen dat discipline een spier is. Dat je kan trainen en oefenen om een betere discipline te krijgen. Het zou te maken hebben met te grote doelen, welke voor iedereen verschillend liggen, en daarnaast het niet belonen voor of terug kijken naar de vooruitgang.
Ook hier heb ik een serieuze poging voor gedaan. Ik had een lijst met de grotere taken (zoals een schuur opruimen) gemaakt, had de grotere taken onderverdeeld onder kleinere taken (zoals de werkbank leeg maken) en deze taken weer onderverdeeld in nog kleinere taken (zoals een krat leeg maken). Voor elke kleinste onderdeel dat ik kon afstrepen stond ik stil bij dat ik het gedaan had, in plaats van alleen maar te kijken naar wat ik nog doen moest en ging daarna pas verder naar het volgende onderdeel.
Het hielp, maar niet langdurig. Na ongeveer een maand op deze wijze te werken vergat ik weer stil te staan bij wat ik gedaan had en was weer ontevreden over mijn dag waarin ik gevoelsmatig niets gedaan had terwijl ik eigenlijk al best wel veel voor elkaar had gekregen die dag.

Maar wat is er dan wel te doen aan een tekort aan discipline? De reactie van velen is dat je iets simpelweg moet doen, er niet bij stil moet staan. Echter merk ik dat het niet zo makkelijk is een voornemen gewoon vol te houden omdat je het wil.

Ik ben in ieder geval nog aan het zoeken naar een oplossing hoe ik mijn doelen vol kan houden en ben benieuwd naar jullie mening/tips.

Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust: