Dice Forge Review

Helden, sta gereed! De goden bieden een plaats in de hemel aan de held wie zijn rivalen verslaat. Jouw moed en denken zullen je meest waardevolle partners zijn in het bepalen hoe jouw dobbelstenen gebouwd worden om de juiste middelen te verkrijgen in de weg naar de winst.

Korte uitleg van het spel
Met dit spel begint iedere speler met dezelfde twee stenen welke ze elke ronde mogen gooien. In je eigen beurt kun je ervoor kiezen de ondertussen verzamelde goud te verwisselen voor andere dobbelsteen gezichten waarmee je probeert betere worpen te creëren. Echter mogen de andere spelers ook hun dobbelstenen verbeteren. Hiernaast kun je andere verzamelde grondstoffen bij de goden inwisselen voor speciale vaardigheden zoals dat je bijvoorbeeld nog een steen naar keuze mag gooien, of gewoon een grondstof mag kiezen of wellicht kies je om alleen maar overwinningspunten te kopen. Want aan het einde van het spel wint de speler met de meeste overwinningspunten.

Hoe goed is het spel op te bergen zodat je niet hoeft beginnen met uitzoeken en de onderdelen netjes blijven?
Andere ontwerpers kunnen een voorbeeld nemen aan Dice Forge. Wat is deze spellen doos geweldig mooi ingedeeld met voor elk onderdeel een speciaal op maat gemaakt vakje. Je hoeft bij het verplaatsen van het spel daarmee niet bang te zijn dat de stukjes alle kanten op vliegen. Zelfs de oplossing die ze hebben gevonden voor de te kopen dobbelsteen kanten is formidabel! Ze hebben namelijk elk stukje een speciaal plekje gegeven op een bord die veilig afgedekt wordt. In een woord GE-WEL-DIG !

Wat is de kwaliteit van de onderdelen?
Ze hebben aan alles gedacht en hebben niet bespaard op kwaliteit. Het ziet er allemaal gelikt. Ook de dobbelstenen zijn lekker te gooien en zijn makkelijk van kant te veranderen. Wat mij wel een lichte zorgen baart is dat je de kanten moet veranderen door een kant te gebruiken wat eventueel kan slijten op den lange duur en op hetzelfde punt vraag ik mij af of het mooi gepaste inschuif systeem van de kanten niet langzaam lam zou worden. Zoverre lijken deze zorgen nergens voor nodig te zijn.

Hoe makkelijk is het spel te leren?
Het spel is niet moeilijk om te leren, wellicht wel om er echt goed in te worden. De gebruiksaanwijzing is echter chaotisch waardoor deze zo waardeloos is, dat je beter verteld kan worden door een “ervaren” speler hoe het werkt en wat je wel en niet wanneer mag doen.


Wat is goed aan het spel en wat is minder?
Ondanks dat je jouw stenen mag verbeteren, blijft het wel een dobbelspel waarbij je maar geluk moet hebben dat de goede kanten vallen. Je hebt wel een hoop opties om je kansen te vergroten tot het behalen van een bepaalde grondstof bijvoorbeeld, maar het blijft een toevalsworp. Je kunt andere spelers tot op zekere hoogte dwarsliggen door bijvoorbeeld kaarten die zij willen kopen snel op te kopen, maar als je zelf niets aan die kaarten heb is dat wellicht zonde van je grondstoffen. Het spel zelf is zeer interessant om te spelen en je kunt meerdere tactieken proberen dus zul je niet snel verveelt raken en hoef je niet bang te zijn dat de herhaling vervelend word.
Echter als je de startende speler bent, heb je in de laatste ronde dat je wel nog grondstoffen verzameld die je niet meer mag uitgeven.

Wie zou dit spel leuk vinden?
Het is belangrijk voor dit spel dat je zowel van tactiek houd als van geluk. Het tactiek gehalte ligt namelijk vrij hoog, maar omdat je met dobbelstenen blijft gooien, blijft er ook een vrij groot geluksfactor in zitten.

Wat is mijn cijfer?
7.5

Algemene gegevens:
2-4 spelers
Leeftijd 10+
45 min
Jaar van uitkomst 2017


Wat vind jij van dit spel? Laat gerust een comment achter.

Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *