Catan, Kolonisten van Review

Rol de dobbelsteen en weet als eerste met je goederen je nederzetting als eerste groot te maken.

Korte uitleg van het spel
Bij Kolonisten van Catan probeer je goederen te verzamelen welke je kunt gebruiken om dorpen, steden en wegen te bouwen. De speler die het eerst 12 overwinningspunten behaald is de winnaar. Door bijvoorbeeld de langste weg te hebben of het grootste leger kun je bonuspunten krijgen welke je sneller naar de overwinning brengt.

Hoe goed is het spel op te bergen zodat je niet hoeft beginnen met uitzoeken en de onderdelen netjes blijven?
Op zich heeft de doos een nette indeling waardoor je de onderdelen netjes kunt opbergen. Elke bouwstof heeft zijn eigen ruimte in een bakje wat het ook makkelijker maakt bij het spelen.

Wat is de kwaliteit van de onderdelen?
De onderdelen zijn een vrij hoge kwaliteit en zien er erg mooi uit. Plastic onderdelen waarvan de dorpen, steden en wegen gemaakt zijn en het bord is uit meerdere onderdelen die karton zijn. Als omheining van het bord heb je delen die in elkaar klikken. Jammer genoeg houden deze onderdelen het bord niet genoeg bij elkaar.

Hoe makkelijk is het spel te leren?
Wellicht dat met de eerste keer spelen je erachter bent gekomen wat foutjes gemaakt te hebben, omdat de start van het spel vrij veel informatie bevat. Maar als je eenmaal speelt, leer je heel snel de aspecten en hoe je moet spelen.

Wat is goed aan het spel en wat is minder?
Het is een goed iets dat je met je beginopstelling geen idee hebt welke landstukken vaak zullen vallen. Helaas zitten er letters op de achterkant van de fiches waardoor je met wat moeite kunt leren welke fiches je je beginpositie op wil zetten.

Wie zou dit spel leuk vinden?
Er zit een vrij hoog geluksfactor in. Ondanks een 2 veel minder snel gegooit word dan een 8 statistisch gezien, heb je geen echte invloed op de dobbelworpen. Je kunt wel proberen jezelf neer te zetten bij de grondstoffen die statistisch gezien het meest vallen, om zo sneller je goederen op te bouwen. Je kunt elkaar enigszins dwarsbomen, maar daar heb je zelf wel genoeg goederen voor nodig.

Wat is mijn cijfer?
6

Algemene gegevens:
3-4 spelers
Leeftijd 10+
60-120 min
Jaar van uitkomst 1995


Wat vind jij van dit spel? Laat gerust een comment achter.

Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *