Ben ik gediscrimineerd?

In Nederland is discriminatie verboden, dat weet iedereen. Echter vind ik het zeer onduidelijk wanneer er nou sprake is van discriminatie en wanneer niet. Als voorbeeld: wanneer ik het met Johan over Klaas heb en Johan even niet weet wie ik bedoel, mag ik Klaas dan omschrijven als zwart? Aangezien negerzoenen tegenwoordig zoenen genoemd dienen te worden, jodenkoeken ook al niet meer mag en Zwarte Piet tegenwoordig Piet is, lijkt mij dat ik Klaas niet zwart mag noemen. Moet ik mij dan ook meteen beledigd voelen als ik blond genoemd word? Gezien de referentie naar het “domme blondje”.
Nu snap ik dat de term zwart gebruiken makkelijk is en kleinerend over zou kunnen komen. Maar zelfs als ik het zou hebben over een donkere huidtint of een gekleurde krijg ik ook een afkeurende opgetrokken wenkbrauw van Johan.
Gaan we dan niet te ver?

“Discriminatie betekent dat er onterecht verschil wordt gemaakt tussen mensen.”

Verklaart de Rijksoverheid. Maar is het aan mij om te bepalen wanneer het verschil onterecht is? Zoals simpelweg een constatering van bijvoorbeeld iemand zijn of haar huidskleur?

“Onder discriminatie wordt in het algemeen verstaan: een nadeel berokkenen door het maken van onderscheid ten aanzien van individuen of groepen op grond van kenmerken dien in de situatie geen aanvaardbaar motief vormen. ”

Staat op www.encyclo.nl.
Dus volgens deze omschrijvingen is er niets mis met iemand omschrijven als zwart, homo, blond, geslacht of dergelijke. Zo lang het maar niet ten nadele of afkeurend bedoeld is naar die persoon.

Dan is mij nog iets opgevallen wat bij mij de vraag oproept of we niet te ver gaan. In de series van tegenwoordig heb je steeds vaker dat ze overduidelijk expres de typisch gediscrimineerde groepen in het licht zetten. Het toppunt hierbij is in ‘StarTrek: Discovery’, waarmee bij mij het kwartje viel dat dit tegenwoordig zo is.
Een paar dingen wat mij in ‘StarTrek: Discovery’ opgevallen is:

  • Ze hebben als hoofdrol een actrice met huidskleur genomen.
  • Als je kijkt is de bemanning angstaanjagend gelijk in mannen en vrouwen.
  • De eerste aflevering is meteen een homostel geïntroduceerd.
  • De almachtige keizerin is vrouwelijk.
  • De hoofdrolspeelster gaat een relatie aan met een blanke.
  • De actrice die ooit kapitein wil zijn valt niet direct onder slank.

Maar niet alleen ‘StarTrek: Discovery’ heeft dit. In elke serie tegenwoordig kom ik bovenstaande punten tegen en/of dat ze expres een autist erin zetten, vrouwen aan de top die vaak ook niet blank zijn en zo meer.

Ik heb er geen problemen mee dat het op televisie te zien is. Echter vraag ik mij af of deze methode niet juist beledigend zou zijn, het is meteen zo een overkill. Juist door ze in het licht te zetten voelt het bij mij meer als ze uit te zonderen en zelfs te zeik te zetten. Zou het niet beter zijn om dit subtieler aan te pakken?
Als voorbeeld kamp ik met overgewicht. Maar als ik een film of serie kijk over een legerkamp of politie of iets dergelijks en ik zie dat ze de helft met overgewicht gecast hebben, wordt het ongeloofwaardig. Zo zullen er ook altijd een verschillend aantal mannen en vrouwen op de werkvloer blijven wegens interesseverschillen. Homoseksuelen, ondanks er velen op de wereld zijn, houden zich toch vaker wat afgezonderd buiten de deur en dus is een homostel in shot (blijven) stellen wat ongeloofwaardig.

Waar trekken we de grens in discrimineren en gediscrimineerd voelen of juist het onnodig rekening houden met dat iets gediscrimineerd over kan komen of juist onnodig discriminerend opvat?

afbeelding © Petra van Harskamp


Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *