7 Wonders Review

Bouw aan je wonder en zorg ervoor dat deze in de beste staat is zodra het spel afgelopen is, want als een ander wonder meer punten heeft behaald, heb je verloren.

Hoe werkt het spel?
Je hebt 3 tijdperken waarin kaarten worden verdeeld en met de klok mee, of tegen, worden doorgegeven na het pakken van een kaart. Met deze kaart kun je bouwen aan je resources, gebouwen, leger en je wonder en anders kun je de kaart nog verkopen. Na elk tijdperk vechten de legers het met elkaar uit en ga je het volgende tijdperk in waarin de kaarten meer waard worden, maar ook duurder. Als het derde tijdperk geweest is en de legers het uitgevochten hebben voor een laatste keer worden de punten geteld en de winnaar bepaald.

Hoe goed is het spel op te bergen zodat je niet hoeft te beginnen met uitzoeken en de onderdelen netjes blijven?
Het spel heeft heerlijk duidelijke vakken waar alles netjes in opgeborgen kan worden. Zelfs de losse tokens die in het spel zitten kunnen in een of meerdere vakjes geplaatst worden waar een extra uitsparing in zit waarboven de kaarten geplaatst kunnen worden. Aan het begin van een spel hoef je alleen de kaarten met teveel spelers erop afgebeeld eruit te halen en kun je het spel opzetten.

Wat is de kwaliteit van de onderdelen?
Je krijgt een stevig bord als wonder geleverd. De tokens zijn wat aan de goedkope kant, namelijk uit bord gedrukt en de kaarten hadden iets steviger mogen zijn. Ze zijn niet zwak persé, maar met het overhandigen en oppakken van de kaarten voelen ze wellicht wat fragiel aan.

Hoe makkelijk is het spel te leren?
Het spel is niet makkelijk te leren. Eigenlijk moet je het spel na een korte uitleg gewoon spelen en merk je door fouten die je gemaakt heb wat je de volgende keer beter anders kunt doen. Zodoende duurt het denk ik 3 spellen voordat je een beetje door hebt wat je nu precies doet en waar op te letten. Op ditzelfde vlak vind ik ook dat de minimale leeftijd iets hoger zou moeten liggen.

Wat is goed aan het spel en wat is minder?
Ondanks dat er op de doos geschikt staat vanaf 2-7 spelers is het spel pas gebalanceerd met zo’n 4-7 spelers. En als je met de voorgestelde 2 spelers speelt moet je toch in een of andere vage constructie 4 spelers maken om te kunnen spelen. Het is dus misleidend van ze dat ze aangeven dat 2 spelers een optie is terwijl het minimum eigenlijk 3 spelers is.
Aan de positieve kant is dit een zeer tactisch spel waarbij je redelijk in staat bent het spel te beïnvloeden door bijvoorbeeld kaarten die een volgende speler zou willen zelf te gebruiken om je wonder mee te bouwen.
De kaarten hebben geen vastgestelde locatie in het spel waardoor je het overzicht makkelijk kwijt bent bij je tegenstanders, maar ook bij jezelf. Zo zou het zomaar kunnen zijn dat je voor een kaart betaald heb welke gratis had kunnen zijn voor je.

Wie zou dit spel leuk vinden?
De overdenkende mensen die houden van strategische spellen zullen dit spel zeker een keer moeten proberen.
Verder is het echt een kaart kies spel (drafting) waarmee je probeert de meeste punten voor jouw wonder te bouwen

Wat is mijn cijfer?
6,5

Algemene gegevens:
3-7 spelers
Leeftijd 10+
30 min
Jaar van uitkomst 2010


In de omschrijving van de vernieuwde, V2, versie van dit spel wordt gezegd dat die beter geschikt is voor beginnende spelers. Dit heb ik (nog) niet getest.

Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *