Zat van milieu
In de huidige tijd worden we dood gegooid met problemen in het milieu en de opwarming van de aarde. Natuurlijk merk ook ik dat de natuur van slag is door bijvoorbeeld dat de boeren moeite hebben hun gewassen genoeg water te voeden en dat er een algemene droogte ontstaat in onder andere Nederland. Ook afgelopen winter is er nagenoeg geen regen gevallen en helaas is ook de sneeuwval niet meer wat het was toen ik nog kind was. En ik ben dol op sneeuw.
Al jaren hoor je over de CO2 uitstoot en hoe het toenemen van auto’s deze kwestie alleen maar verergert. Een voor een worden de huizen verplicht gesteld om van gas af te gaan en al jaren is men bezig met het ontdekken van nieuwe manieren om energie te winnen dan van fossiele brandstoffen. Het idee van een elektrische auto is daarmee een ultieme stap vind ik, maar ik had ook al meteen de gedachte dat de meeste energie tot vandaag de dag nog steeds gewonnen wordt met fossiele brandstoffen. Hierdoor is de elektrische auto NOG niet zuiniger voor het milieu dan de benzine auto’s, maar het is wel een gewin. De media is echter overspoelt met hoe slechter de elektrische auto’s zelfs zijn voor het milieu en daarmee word de belasting dusdanig aangepast waardoor mensen wederom niet gemotiveerd worden om een goede stap te zetten.
Plastic is nu ook een grote onderwerp. Echter als ik naar de winkel ga, kan ik met moeite rond komen als ik ook nog eens rekening moet houden met dat ik geen plastic wil aanschaffen. Balend bij de ontdekking dat een doos binnenin per stuk in plastic verpakte inhoud heeft, doe je niets tegen. Tenzij heel Nederland abrupt besluit om alles wat plastic bevat niet meer aan te schaffen en anders de inkopen te doen, zullen de fabrikanten hun aanpak ook niet veranderen. En zeg nou zelf, je wilt ook niet dat je pak koekjes binnen een uur weg gegooid kunnen worden omdat ze zacht zijn geworden. Ook hierin ben ik van mening dat wij als particulieren weinig verandering kunnen brengen in de kwestie, omdat we moeten werken met wat we krijgen.
Recyclen is ook een dingetje. Hoe vaak ik niet in de keuken sta met de vraag of mijn verpakking in de PMD mag of niet. Een vla-verpakking bijvoorbeeld. Het lijkt op een melkverpakking, maar is het niet gewoon karton? Dan zal het verlept raken, dus dat zal wel niet. Soms staat op een verpakking hoe deze gescheiden moet worden, maar toch te vaak sta ik in twijfel en hoop dat ik het goed gerecycled heb. Als ze dit systeem overzichtelijker en duidelijker zouden maken, zullen ze merken dat er ook vaker goed gescheiden word en daarmee het milieu weer een klein stukje verbetert. Er zijn ook mensen die niet scheiden omdat “het toch allemaal bij elkaar gegooid wordt”. Ik stelde mijzelf deze vraag en ben een bron tegen gekomen welke aangeeft dat recyclen wel degelijk nut heeft.
Afval bevindt zich overal. Wanneer ik mijn voet buiten de deur zet en zie dat er wederom een blikje energydrink in mijn tuin gegooid is snap ik ook niet hoe mensen zo lui kunnen zijn. Hele stroken langs autowegen waarbij de de gras nog amper kan zien omdat er zoveel vuil ligt. Dat ik een man met een grijper en vuilniszak zie lopen, eindelijk iemand die in tegenstelling tot mijzelf er wat aan doet. Schuldig voel ik mij dan om te zien dat die man al zo’n 15 zakken gevuld heeft, elke 10 meter een volle zak. Ik zelf gooi mijn afval niet op straat, binnen 5 minuten kom ik wel weer een afvalbak tegen.
Nu ligt het niet altijd aan de luiheid van de particulier. Soms zijn de afvalbakken zo lang niet geleegd dat deze gewoon uitpuilen en je met bijna geen mogelijkheid er jouw vuiltje bij kan proppen. En niemand wil met een natte plastic die om de watermeloen zat in zijn zak lopen, dat is logisch.
Insecten zijn sinds kort ook elke lente en zomer weer volop in het onderwerp. Hoe wij ons als particulier kunnen inzetten om de insectenpopulatie weer op peil te brengen. Dat we geen gif moeten gebruiken is een logisch iets, maar hoe kan iemand die in een flat woont zelf bijdragen aan een beter milieu voor de insecten? Ook in dit onderwerp zullen grotere maatregelen getroffen moeten worden, welke gebeuren, en ook al effect lijken te hebben. Maatregelen zoals dat de bermen minder vaak gemaaid worden en boeren een subsidie krijgen voor de randen van hun grond te laten staan voor wildgroei.
Daar waar men probeert het milieu gezond te houden door bijvoorbeeld bomen te kappen welke ziek zijn, krijgen ze een hele opstand van mensen omdat ze niet verder denken aan dat elke boom beter voor het milieu zal zijn. Dit terwijl een gezonde boom, hoe klein gepland dan ook, beter zal zijn dan een zieke boom. Herten die afgeschoten worden door overpopulatie word ook een stampij over getrapt, want de herten zouden gewoon bijgevoerd moeten worden. Zo pak je het probleem niet aan, zo vererger je het. En alle koeien die nu afgemaakt worden omdat ze een te groot CO2 uitstoot brengen in de wereld, wat denk je dat die herten niet toevoegen?
Voor elk voor is een tegen en het is erg lastig in de maatschappij de keuzes te maken welke zorgen voor een win-win situatie. Daarbij helpt het ook niet dat deze punten, en vele meerdere, op ons af gegooid worden als massa’s en je vaak niet eens meer weet waar op je focus te leggen. Het is teveel verandering voor de gemiddelde particulier, waarbij de particulier vaak nog niet eens veel kan doen tegenover de rest.