Vluchtkoffer
Of je nu thuis van plan bent te bevallen of in het ziekenhuis. Er is niets mis, en zelfs verstandig, om een ziekenhuis (oftewel vlucht) koffer klaar te zetten. Voor het geval dat je (toch) naar het ziekenhuis moet, maar ook thuis is het handig om alle benodigdheden binnen handbereik te hebben.
Wanneer je hem klaar zou willen hebben staan verschilt per persoon. Je kunt het vrij laat klaarzetten, rond week 39. De meeste eerste zwangerschappen duren namelijk langer dan de 40 weken. Echter weet je nooit wat er gebeuren zal en wanneer je hem nodig hebt. Ikzelf had de tas in week 35 klaar staan, op tijd.
Maar wat is dan verstandig om erin te doen? Wat wil je waarschijnlijk bij je hebben? Ik heb hiervoor een lijstje gemaakt voor overzicht:
- Comfortabele kleding voor moeder voor tijdens de bevalling; rekening houdende met het steeds moeten ontbloten van lichaamsdelen en je weer willen bedekken.
- Schoon ondergoed voor zowel moeder als vader. Zoals te lezen in Had ik dit maar voor de baby kwam geweten raad ik aan een extra boxer van de vader mee te nemen zodat de moeder deze met het kraamverband kan dragen.
- Schone kleding
- Sloffen; het kunnen koude nachten zijn, heb ik gehoord. Onze kamer daarentegen was stik benauwd.
- Badjas; zie sloffen
- ECG banden; als je deze al hebt.
- Telefoonlader
- Camera
- Dextro; voor als je geen trek hebt/last hebt van misselijkheid, en toch je suiker op pijl moet houden.
- Laptop, boek, tablet of ander middel om jezelf bezig te houden; Een bevalling kan snel gaan, maar statistisch gezien ben je wel even bezig. Wij zijn ongeveer 15 uur bezig geweest in het ziekenhuis. 24 als je de rust mee rekent die ik daarna nog moest nemen. We waren blij met een beetje Netflix om ons bezig te houden.
- Autostoel, vergeet niet te oefenen hoe je deze in de auto moet bevestigen. Ook handig als je zo’n 3-delig wandelwagen hebt zoals omschreven in Mijn persoonlijke baby uitzetlijst waarbij je de autostoel niet hoeft rond te sjouwen, maar deze met gemak voort kan rollen.
- Romper
- Set kleding; zowel maat 50 als 56 bij twijfel)
- Muts; als je jouw kind absoluut niet in een ziekenhuismutsje wil zien
- Enkele hydrofiele doeken; je weet maar nooit.
- Mobiel
- Medicijnen
Mensen maken zich druk om zaken die ik persoonlijk bijzonder vindt. Na zo’n hele dag zwoegen om een baby er uit te krijgen moet je er vanuit gaan dat je make up niet meer goed zit, je haar er niet uit ziet en je absoluut niet ‘mooi’ bent voor een foto. Echter maakt dit het wel echt.
Tip!
Hou rekening met eventuele cravings. Velen hoor ik dat ze misselijk waren en nergens trek in hadden. Maar als je dezelfde ervaring heb als ik, ben je blij als je rekening houd met cravings die je de zwangerschap genoten had. Je wil niet je partner naar de winkel moeten sturen omdat je persé Chocomel moet hebben, kleine moeite een pakje in je tas te steken voor het geval dat.