Carcassonne (Big Box) Review

Bouw steden, weggetjes en claim deze voor jezelf. Maar pas wel op dat de tegenstander niet sneller bouwt of jouw grote stad in pikt net voordat je deze eindelijk af hebt!

Korte uitleg van het spel
Carcassonne is een spel waarbij je elke beurt een tegel pakt welke je neer kunt leggen en onderdelen van de tegel mag claimen. Je probeert zoveel mogelijk punten te scoren door lange weggetjes te maken en of grote steden te bouwen. Wanneer je een stad of weg geclaimd hebt, mag een andere speler zijn poppetje er niet meer op zetten, maar er zijn manieren om toch alle punten van een ander te stelen.
Bij de variant waar ik verder over schrijf, de big box, zitten meteen 11 uitbreidingen voor een spotprijsje. Elke uitbreiding geeft weer meerdere manieren om punten te verdienen en soms zelfs te proberen te voorkomen dat de tegenstander punten krijgt.

Hoe goed is het spel op te bergen zodat je niet hoeft beginnen met uitzoeken en de onderdelen netjes blijven?
De doos zit geweldig in elkaar. Elke uitbreiding heeft zijn eigen vakje welke met het puntentellingsbord op hun plek gehouden worden. Ze hadden wel iets creatiever mogen nadenken over de meaples, de poppetjes waar je delen mee claimt, aangezien alle speelstenen in (krappe) ziplocks zitten waardoor het irritant kan zijn om je kleur bij elkaar te zoeken aan het begin van het spel.

Wat is de kwaliteit van de onderdelen?
Kwaliteit is geweldig vind ik zelf. Je hoeft niet snel bang te zijn dat je wat stuk maakt omdat zowel de legstenen, welke van een dikkere plaat zijn, als de meaples, die van hout lijken te zijn, een zeer robuuste gevoel geven.
De tekeningen die op de kaarten staan vind ik een mooie gedetailleerde kwaliteit.

Hoe makkelijk is het spel te leren?
Zeer makkelijk. Er zijn in de basisvariant niet heel veel regels wat het makkelijk uit te leggen maakt. Voor de tactische kant van het spel waarbij je elkaar probeert dwars te bomen kan langer duren voordat men dat door hebt. De uitbreidingen zijn ook niet lastig om te leren, voor zover ik ze geprobeerd heb, en kunnen rustig bij het spel gevoegd worden zodra de speler(s) meer gevorderd worden.

Wat is goed aan het spel en wat is minder?
Iedereen zou het kunnen spelen en je kunt het met zowel twee spelers spelen als een duel als met vier mensen wat vrij standaard is voor een spel, maar zelfs met zes personen kun je dit spel nog spelen. Met andere woorden is het dus een spel dat je altijd mee zou kunnen nemen om in groepen te spelen die zowel klein als groot zijn.
Iets wat mij minder goed bevalt zijn het aantal meaples dat je krijgt, want als ze op zijn, zijn ze op. Echter omdat het er zo weinig zijn zorgt het wel weer voor een balans binnen het spel.

Wie zou dit spel leuk vinden?
Jong en oud. Er ligt een middeleeuwse hand op het spel en geen spel is hetzelfde. Het is altijd leuk om te zien hoe een speelbord zich tegel voor tegel aan het ontwikkelen is.

Wat is mijn cijfer?
8

Algemene gegevens:
2-6 spelers
Leeftijd 7+
35 min
Jaar van uitkomst 2017 (origineel 2000)

Ps, als je besluit om de big box te kopen zoals ik dat gedaan heb, kun je de informatie van hoe de doos ingedeeld kan worden vinden binnen in de deksel. Het heeft mij aardig wat zoeken gekost.


Wat vind jij van dit spel? Laat gerust een comment achter.

Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *