Al een aantal jaar is bekend geworden dat roken schadelijk is voor zowel de roker zelf als dat van de meeroker. Nu begin ik het zat te worden dat mijn vrijheid als roker steeds meer beperkt word aangezien men dit probleem ziet als een alles of niets situatie in plaats van een manier te vinden dat beide partijen, de rokers en niet-rokers, weer door een deur kunnen. Grappig vind ik dat bij het onderzoeken van wat meeroken inhoud ze het hebben over gesloten ruimtes en nergens te vinden is hoeveel afstand van een roker je niet laat meeroken.

Zo weet ik nog dat Wijkcentrum Alleman flink wat geld heeft moeten steken in een glazen behuizing om zijn bar, zodat zij die dat wensten de mogelijkheid hadden in een rookvrije gedeelte te blijven. Wanneer iemand dat aan gaf ging de andere bar naast de rokersbar open en waren beide partijen tevreden. Maar toen, maar twee jaar later, veranderde de regelgeving, dat er niet gerookt mocht worden op de werkplek, dus weg gegooid geld omdat de bar niet als rokersruimte mocht functioneren wat het wel deed.
Nu hebben meerdere Kroegen geïnvesteerd in het bouwen van een rokersruimte waardoor men bij keuze binnen kan roken in plaats van in de kou en regen te moeten staan. Alleen is nu dus de uitspraak gedaan dat ook deze rokershokken snel verdwijnen moeten.
Hiernaast zijn ze ook aan het speculeren en willen ze roken op terrassen gaan verbieden. Tevens willen ze doordrukken dat je niet meer op je balkon of in je tuin mag roken.

“Ik rook niet..maar echt, het is een hetze! Als men rookt in een rokersruimte, heb ik ,als niet-rokende alsook het personeel daar totaal geen last van!! Wat is het volgende, alcohol, drugs, suiker,vet?” Koos (reactie op nieuws)

Momenteel is het niet toegestaan te roken op de volgende plekken:
    • Binnen openbare gebouwen (1990)
    • Op de werkplek (2004)
    • In de horeca (2008)
    • Op terras tenzij er minstens een volledig open kant is welke niet vernauwt word door bijvoorbeeld plantenbakken. Of het terras overdekt is maakt hierbij niet uit.

Op het station vind ik dat ze wel netjes hebben opgelost een tussenweg te vinden. Alleen zou ik het fijner vinden als het duidelijker is waar je heen moet lopen om bij de rokerspaal te komen en zou ik het fijn vinden op een bijvoorbeeld Utrecht niet eerst 5 minuten te moeten lopen alvorens aan het einde van het perron te zijn waar ik mag roken.

Maar ook als ik naar de huisarts ga voor een klacht, ligt het verbazingwekkend altijd aan het roken. Zo ken ik ook iemand die bijna haar voet kwijt geraakt was omdat de aders vernauwd waren. Dat kwam door het roken. Ze heeft een bypass gekregen en enkele jaren later komt pas naar voren dat ze diabetes heeft en dat daardoor haar aders aan het vernauwen waren.
Zo word van elke hoest verwacht dat het door het roken komt, zoals dat ik al enkele weken aan het hoesten ben geweest terwijl er wellicht hooikoorts achter schuilt. Buiten adem zijn is roken, terwijl iemand wellicht astma heeft zonder dit door te hebben.
Het is jammer dat je als roker een stempel krijgt en er bij klachten niet verder gekeken word dan het roken. Wellicht is dit wel de reden dat er zo’n hoge sterfgehalte ligt bij de rokers.

Ik vind het terecht dat ze in 2016 een verbod hebben opgesteld tegen roken in de auto in bijzijn van kinderen. Net zoals dat ik het begrijpen zal dat algemeen in bijzijn van kinderen rekening gehouden dient te worden.
Zo had ik op vakantie dat ik stond te roken en iemand met haar zoontje in de armen bij de groep kwam staan, ik sloot mijzelf uit de groep omdat ik niet vind dat mijn keuze om te roken ten nadele hoeft te gaan van dat van een kind dat niet zou kunnen besluiten weg te lopen.

Ik had laatst nog een situatie dat het mij te ver gaat. We waren onderweg om ergens te gaan wandelen. Ik vertel onderweg nog over hoe weinig mensen rekening houden of weet hebben van de branden die door de droogte ontstaan en simpelweg de brandende sigaret uit het raam van hun auto gooien. Tijdens de wandeling word mij niet vriendelijk verteld dat ik mijn sigaret uit moet maken omdat er al genoeg branden zijn geweest. Ik antwoordde daarop dat ik er mij bewust van ben en echt wel de sigaret verantwoordelijk zou wegbergen. Ik werd voor leugenaar uitgemaakt!

Ik begrijp de gevaren van roken en tevens dat van meeroken, maar ik word er moe van dat elke roker als asociaal word bestempeld waar niet normaal mee te praten is, dat elke klacht waarmee ik kom als eerste word gesteld dat het door het roken komt en dat daarnaast ook nog eens niet word geloofd door nietrokers dat ik verantwoordelijk om ga met vuur.
Daarnaast zijn al die opmerkingen die naar me toe komen echt niet behulpzaam hoor. “Stop toch eens, roken is helemaal niet goed voor je.” goh, die had ik nog nooit gehoord. Dat iemand me dat zegt doet me ineens het licht inzien en stoppen. Laat me toch lekker.

Moraal van het verhaal; het is geen alles of niets. Als we samen elkaars vrijheid tolereren hoeven we elkaar niet zo vijandig te benaderen. En als iemand mij normaal vriendelijk verzoekt een stap opzij te zetten, ben ik echt niet de kwaadste.

“Schandalig …rook zelf niet meer maar dit gaat te ver” Arjan Bouwers (reactie op nieuws)

Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust: