Wingspan Review

Een vogelspel vol tactiek en spanning. Als vogelliefhebber probeer je de beste leefomstandigheden voor de vogels in je opvangcentrum te creëren. Elke vogel breidt in één van zijn leefgebieden een ketting van krachtige combinaties uit. Deze leefgebieden richten zich op verschillende groeifactoren: voedsel pakken, eieren leggen en nieuwe vogelkaarten trekken. Wie bouwt het beste actiemotortje en scoort aan het einde van het spel de meeste punten met zijn vogels?

Korte uitleg van het spel
Bij Wingspan probeer je een tactisch bord te creëren. Je krijgt 3 territoria waarmee je voedsel kunt verzamelen, eieren kunt leggen of (vogel) kaarten kunt trekken. Door vogels in hun bijbehorende territorium te plaatsen krijg je meer van het territorium.
Bijna elke vogel is gelimiteerd in welk territorium ze kunnen, wat ze als speelkosten moeten eten en kosten steeds meer eieren om te spelen. Ook heeft elke vogel een eigenschap. Zo kunnen ze gaan jagen, geven ze voedsel, eieren, kaarten, kunnen ze verschuiven, kopiëren ze andere vogels hun eigenschappen en er zijn nog vele meerdere opties wat een vogel kan doen.
Je krijgt 4 rondes waarin je bonus punten kunt scoren door bijvoorbeeld de meeste vogels in een territorium te hebben, een bepaalde nesttype eieren te geven of überhaupt de meeste vogels te hebben.
Aan het einde van ronde 4 worden alle punten geteld en wordt de winnaar bepaald.

Hoe goed is het spel op te bergen zodat je niet hoeft beginnen met uitzoeken en de onderdelen netjes blijven?
Prima. Er zijn wel wat verbeterpunten, maar op de doos zelf staat een advies om alles in de doos te bergen en zolang als dat de doos normaal liggend vervoert wordt, zal er niet veel binnen in de doos gebeuren
Handig is wel dat de (vogel) kaarten een speciale opberg bakje krijgen en ook de voedseltokens en eieren krijgen elk twee bakjes welke af te sluiten zijn. Zodoende hoef je alleen maar de hele doos uit te pakken, want de borden horen onder op, en hoef je alleen maar de vijf voedseltokens uit te zoeken voordat je het spel kunt beginnen.

Wat is de kwaliteit van de onderdelen?
Het voelt allemaal goed aan. De kaarten zijn van stevig katoen gemaakt. Daarnaast hebben de kaarten een hele mooie tekening van elke van de 170 verschillende vogels.
Het speelbord voelt stevig aan en het uitleg boekje voelt zelfs luxe aan. Er zit een leuk bouwprojectje in wat een vogelhuisje wordt en waar de dobbelstenen in gegooid dienen te worden.
De eieren zien er fraai uit, maar kunnen ook makkelijk vergist worden voor snoep (LET OP voor de kinderen!). De voedseltokens zijn simpel uitdruk karton met een simpele print, maar is verder helemaal niets mis mee.

Hoe makkelijk is het spel te leren?
Ondanks de vele informatie betreft het uitleggen van het spel een beetje overwelmend zou kunnen zijn is het een vrij simpel spel dat makkelijk te leren is. Het is aardig rechtdoorzee en tactiek is dusdanig laagdrempelig waardoor je eigenlijk met je tweede potje, mits niet bij de eerste ronde, al kan vooruit plannen en dergelijke.

Wat is goed aan het spel en wat is minder?
Het spel voelt goed gebalanceerd. Echter zijn naar mijn gevoel de eieren een beetje te krachtig, aangezien elk ei een punt waard is. Mijn ervaring is dus ook dat je vaak het beste de laatste beurten eieren kunt leggen voor de extra bonus punten. Het spel is simpel maar toch uitdagend, dat vind ik ook een goed punt.
De blokjes die de beurten aangeven vallen een beetje buiten thema, daar waar het thema overwegend juist zo mooi doorgevoerd is.
En het is wat jammer dat merendeel van de vogels uit Amerika afkomstig zijn (te zien op de kaartjes wat hun leefgebieden zijn).

Wie zou dit spel leuk vinden?
Een dierenliefhebber, mensen die houden van tactiek en mensen die net in de wat uitgebreidere bordspellenwereld stappen. Dit spel is een mooie overgang van een veel gespeelde spel zoals monopoly naar de wat ingewikkeldere spellen zoals 7Wonders.

Wat is mijn cijfer?
9

Algemene gegevens:
1-5 spelers
Leeftijd 10+
40-70 min
Jaar van uitkomst 2019


Wat vind jij van dit spel? Laat gerust een comment achter.

Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust: