Gebruik van kinderen

Weer kwam er een melding voorbij over een kind die de vraag had waarom nog steeds palmolie gebruikt wordt in veel stoffen. Nu neem ik aan dat dit kind wordt uitgelegd hoe het zit met palmolie, waar het vandaan komt en wat het gebruik doet met het klimaat. Het lijkt mij echter sterk dat ze het complete plaatje zien, want controleerd die jongen elk koekje, saus, frituurvet, margarine en overige producten of er palmolie in zit? Weigert hij deze te gebruiken? Hoe zit het over een paar jaar wanneer hij zelf moet betalen en het blijkt dat “slechte” producten vele malen goedkoper zijn dan “goede” producten?

Ik vind vaak de volwassenen al dom en kortzichtig. Ze zien alleen maar de problemen en niet hoe zij en bijna iedereen om zich heen meehelpen het probleem te behouden. Biologisch zou beter zijn, maar is ook duurder. Dus zolang men het niet koopt, is de vraag minder, dus zal er minder van gemaakt worden. Maar laten we er een kind op plakken wie vertelt over alle pesticiden die gebruikt worden en hoe slecht dat wel niet is voor de wereld en dan wordt er vast wel geluisterd. Geluisterd wordt er wellicht wel, maar je veranderd het gedrag niet van anderen.

Zo ben ik bijvoorbeeld een roker. Ja, roken is slecht en ik baal dat ik ooit begonnen ben. Maar veel mensen gaan er vanuit dat elke roker asociaal is. Dat rokers geen idee hebben wat de (kleine) cirkel van meeroken aan schade kan stichten. En veel mensen denken dat door niet te laten zien aan een kind dat er tabak bestaat en gerookt word in de wereld, dat je daarmee voorkomt dat je kind zal roken. Laten we een kind een script voorleggen over hoe slecht (mee)roken wel niet is en dat het ook niet in het voorbijlopen van een speelpleintje zal mogen, plekken waar men gewoon voorbij loopt bij het lopen naar de winkel. Het enige waar een kind in dit geval over kan praten is dat het stinkt en zelfs als ze uitgelegd worden over de ingewanden die naar de knoppen raken en wat de risico’s allemaal zijn, is het ontastbaar voor hen. Niet voor niets dat de meeste rokers stoppen nadat een naaste is overleden aan bijvoorbeeld kanker. En zodra je kind op de middelbare school komt, komt hij/zij vanzelf voor de keuze te staan. Een keuze die op meer gebasseerd is dan alleen maar ingestampte nadelige gevolgen.

Of anders krijg je een reclame van een goed doel welke in derdewereld landen beelden opgenomen heeft van vooral de kinderen die lijden onder de armoede en water tekort en dergelijken. Het lijkt wel alsof kinderen gebruikt worden tegenwoordig en om eerlijk te zijn vind ik het ook tot op zekere hoogte mishandeling om kinderen informatie toe te spelen waar ze lang niet alle informatie en vooral ervaring/begrip mee hebben om een filmpje te maken waarmee hopelijk volwassenen ander gedrag gaan toepassen. Iets dat naar mijn inschatting niet genoeg zal zijn om de volwassenen het inzicht te geven dat er dingen toch echter veranderd moeten worden. Ik vind het een makkelijke, moeiteloze, nutteloze poging. En de kinderen worden ervoor gebruikt.


Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust: