Slechte Nederlandse taal

Zelf ben ik nooit goed geweest in Nederlands op de middelbare school, maar ik kan mij mateloos storen aan wat ik regelmatig tegenkom in de maatschappij. Ik vind het zodoende belachelijk dat de (schrijf)taal makkelijker wordt gemaakt omdat mensen het fout blijven doen of te lui zijn om de taal correct te leren toepassen.

Neem bijvoorbeeld het woord buro. Of wat dacht je van nivo? Kado anders. Dit zijn drie woorden die bij mij de nekharen overeind doen staan. Hoe moeilijk is het om de simpele -eau lettercombinatie te leren zoals men de oe, ou, au en ie geleerd heeft?

Zo herinner ik ook dat ik op school geleerd heb over de meervoudsvormen van Latijnse leenwoorden. Woorden zoals centrum, museum en datum. De uitgangsvorm die ik nog geleerd had, was dat de -um werd vervangen door een -a. Zo krijg je centra, musea en data en dus niet centrums, museums en datums. Hetzelfde geldt voor woorden zoals stadium, lyceum, laboratorium en forum. Helaas is ook hier de Nederlandse taal dusdanig aangepast door te dogen dat deze woorden simpelweg een -s achter het woord krijgen voor de meervoudsvorm. Het wordt alleen steeds erger, want tegenwoordig kom je ook tegen dat mensen een dubbele meervoudsvorm gebruiken, wat nog niet toegestaan is, zoals musea’s en centra’s.

Dezelfde ergenissen merk ik als er Engelse woorden midden in de Nederlandse zinnen gebruikt worden. Hierbij heb ik het niet over de Engelse leenwoorden, maar dat mensen zinnen gebruiken als “De verbinding kan disconnecten, want ik enter een lift.” Spreek Nederlands of Engels, maar niet allebei.

Ik ‘wou’ dat men minder luie spreektaal toepaste en hun taal een beetje kennen. Zo is naar mijn ergernis het woord “wou” opgenomen in het verbale woordenboek. Het woord is zelfs gedoogd in informeel schrift! Als je Nederlands spreekt is “wou” naar mijn mening nog steeds incorrect. Je wilde wellicht iets, maar je wou niets.

Enigste is ook een woord dat vaak verkeerd gebruikt wordt in een zin. Enigste is namelijk de overtreffende trap van enig (lief) zijn en niet de overtreffende trap van de enige (enkele) zijn van iets, aangezien enige al een overtreffende trap op zichzelf is.

Ik zou het op prijs stellen als de regels voor de Nederlandse taal niet versimpeld worden naarmate de mensen te lui zijn om het correct te leren. Je doet het goed, of je doet het fout. Ga de mensen niet belonen voor het incorrect gebruiken van de taal, want als dit zo door gaat is er straks geen Nederlandse taal meer en bestaat onze taal uit niets meer dan verbasteringen en verslapte woorden en zinnen.
Ter verduidelijking: begrijp ik het wel als er een foutje staat in een tekst, ik ben zelf ook geen heilige en word ook bericht als iemand een fout in mijn blogs tegen komt zodat ik het kan verbeteren. Mijn bezwaar is dat door de frequentie dat een woord fout geschreven/gebruikt wordt, het maar goed gemaakt wordt in plaats van verbeterd.


Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *