Cartography Review

Je hebt stukken opgegraven van een antieke Chinese kaart. Terwijl je de stukken in elkaar past word je getrokken naar de turbulente periode van het Han dynastie in een land van mystieke koninkrijken. Neem de rol aan van een van de legendarische krijgsheren uit het epische “Romance of Three Kingdoms” van Luo Guanzhong. Verover landen en bouw kastelen om jou koninkrijk uit te breiden en te verdedigen.

Korte uitleg van het spel
Net als bij het spel Carcassonne leg je met dit spel borddelen neer waarna je onderdelen claimt voor jezelf. Daarnaast heeft dit spel net als het spel Go dat je probeert de stenen van de tegenpartij in te sluiten en daarmee te bemachtigen. De speler met de meeste/grootste koninkrijk wint het spel.

Hoe goed is het spel op te bergen zodat je niet hoeft beginnen met uitzoeken en de onderdelen netjes blijven?
De doos heeft geen aparte vakken waardoor zowel de mapkaarten als de spelerstenen los in de doos verstrooit komen te liggen. De spelerstenen worden in een ziplock geleverd en vallen er in op te bergen, maar ideaal is anders. Daarnaast komen in de doos ook twee zakken om blind te pakken, wat compleet nutteloos is aangezien je mag zien welke mapkaart je pakt en ook je spelerstenen van tevoren uit zoekt. Dus nutteloos, waardeloos, slechter heb ik nog niet gezien.

Wat is de kwaliteit van de onderdelen?
De nutteloze zakken die meegeleverd zijn voelen degelijk genoeg om lang mee te gaan, de spelerstenen zijn van geverft hout en ziet er goed uit en de kaartdelen zijn van stevig karton en zullen niet snel stuk gaan, echter is de tekening op de kaartdelen zo simpel en saai dat het nog steeds teleurstellend is.

Hoe makkelijk is het spel te leren?
De regels zijn simpel, erg simpel en in het kleine boekje is klein en heeft maar 3 bladzijden nodig om het hele spel uit te leggen.

Wat is goed aan het spel en wat is minder?
Eerlijk gezegt vind ik dit spel niets goeds aan. Het is leuk bedacht/gestolen, maar de regels zijn zo weinig en daardoor onduidelijk waardoor de regels erg open gehouden worden naar eigen interpretatie. Of je een spelersteen ergens wel of niet mag neer leggen, of aan de rand je ingesloten bent meteen al verslagen bent of niet of andere onzekere regels. Daarbij snap ik totaal het nut niet van de twee zakken die bij het spel zitten, aangezien ze niet gebruikt zullen worden.

Wie zou dit spel leuk vinden?
Het spel is enorm tactisch en heeft geen geluk in het spel zitten. Aangezien je weet welke tegel je neer mag leggen en waar en je overal op het bord je steen mag neer leggen heb je vrijwel alle controlle over je eigen spel, maar niet over die van je tegenspeler(s) uiteraard.

Wat is mijn cijfer?
3

Algemene gegevens:
2-4 spelers
Leeftijd 10+
20 min
Jaar van uitkomst 2015

Wat vind jij van dit spel? Laat gerust een comment achter.


Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust: