Ga boeven vangen!

Je loopt over straat en ziet dat een oud vrouwtje lastig gevallen word door een groepje jongeren. Je wilt ingrijpen aangezien het je werk is om orde te houden op onder andere de straat, maar zodra je in actie komt word je uitgescholden en word je verteld dat je boeven moet vangen. Wat klopt er niet aan dit plaatje?
Ik hoor zo vaak over dat de politie word belemmerd in het uitoefenen van hun werk omdat het ondertussen wel lijkt dat zij een pestkop titel hebben. Ik lees berichten dat als de politie alleen maar aanwezig is, dat ze als lastig worden ervaren en onnodig terwijl ze er zijn om ieders veiligheid te handhaven. En als zij dan terecht ingrijpen wordt hen gezegd dat ze hun werk eens moeten doen.

De volgende verhalen heb ik bijvoorbeeld gehoord:

  • Wanneer ze opgeroepen zijn en op locatie hun auto snel moeten parkeren worden ze ingebouwd waardoor ze niet naar de volgende oproep kunnen.
  • Wanneer ze in actie komen worden ze met eieren bekogeld.
  • Wanneer ze bij een demonstratie preventief aanwezig zijn voor als de demonstranten beginnen met rellen als dat ze wellicht door tegenhangers worden lastig gevallen, worden ze gezien als lastig.
  • Wanneer ze iemand aanhouden voor het gebruik van een mobiel tijdens het autorijden, wat levensgevaarlijk is voor de persoon zelf en de omstanders, word hen verteld dat ze alleen maar op geld uit zijn.

Wat ik dan ook niet snap, is dat meestal de personen die het meeste over de politie klagen, ook zelf meehelpen aan de overtredingen of zich zelf ergeren aan het feit dat anderen de overtredingen begaan. Noem bijvoorbeeld het parkeren. Iedereen wil fatsoenlijk zijn auto kwijt kunnen, dus zodra er een auto dubbel geparkeerd staat is dat een zeer ergerlijk iets. Al helemaal als de auto het dichtste bij de entree van de locatie bevindt weten mensen niet van ophouden met klagen. Maar op het moment dat ze zelf dubbel geparkeerd staan en er een boete van ontvangen vinden ze dat de politie niet zo moet muggenziften en eens zijn werk moet doen.

Ze worden opgeleid om orde te handhaven en ze mogen, merk ik, niet eens een fatsoenlijk wapen gebruiken om de orde te behouden. Want op het moment dat ze alleen maar een wapen trekken hebben ze een heel proces te begaan met of het terecht was. Maar als je weet dat ze toch geen wapen gebruiken, waarom zou je ze dan nog serieus nemen? Je scheldt ze uit voor weet ik veel wat en in het ergste geval krijg je een nachtje cel. Boehoe.
Laat ze gewoon hun werk doen en geef ze het recht correct te oordelen in een situatie, daar worden ze tevens ook voor opgeleid. Al het geweld wat al een langere tijd verschijnt in het nieuws tegenover de hulpverleners is niet correct. Als je iemand zijn leven probeert te redden, dan wil je dat gewoon kunnen doen, zonder de angst om in elkaar gemept te worden of op ingereden te worden.

De wereld wordt steeds minder veilig bevonden, steeds meer mensen voelen zich bedreigd op straat. Maar als er politie ingezet word op straat om voor meer orde te zorgen en conflicten meteen aan te pakken, dan worden zij raar aangekeken en als vijand beschouwt. Nog even en wanneer je politie nodig hebt omdat je overvallen word, komen ze niet of te laat opdagen omdat ze dan alleen maar op het bureau blijven zitten. Wachtend op meldingen in plaats van preventief op locaties aanwezig zijn zodat ze snel in actie kunnen komen.

Daarnaast zijn de vele filmpjes die je tegenkomt van politie die zogenaamd een ander onterecht behandeld, wel toevallig begonnen wanneer het conflict al gaande was. Wat de filmpjes niet laten zien is dat de persoon de politie agent wellicht net bedreigd heeft, een mep verkocht heeft of vuurwerk naar hem heeft gericht. Je ziet alleen maar dat de agent probeert de persoon naar de grond te werken, om bedreiging te verminderen, zodat hij deze kan oppakken wegens ongeoorloofd gedrag.

Dit moet echt anders mensen.

“De politie is een overheidsdienst belast met de handhaving van openbare orde en veiligheid, het opsporen en onderzoeken van strafbare feiten, directe hulpverlening en het uitvoeren van aanhoudingen.” Wikipedia


Vind je dat meerdere mensen dit moeten lezen? Deel deze pagina gerust:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *